Statistično gledano …

20. avgust 2019

 Letos poteka 75 let od ustanovitve Statističnega urada Republike Slovenije (SURS).Uradno so statistične podatke začeli sistematično beležiti 16. avgusta 1944. Ob tej priložnosti so na Krakovskem nasipu v Ljubljani odprli razstavo infografik Statistično gledano. Z njo se želijo še bolj približati ljudem in dokazati, da statistika niso samo suhoparni podatki, odstotki in številke.

Statistični urad zbira in objavlja podatke o storitveni proizvodnji, poslovanju z nepremičninami, okolju, pesticidih, odpadkih, blaginji, kupnih navadah, hrani, prebivalstvu …V spletni bazi je trenutno na voljo že več kot milijardo podatkov, ki jih lahko  brezplačno uporabljajo tako vlada kot podjetja in prebivalci.  Zaposlenih je 300 ljudi: od statistikov, metodologov, interpretov, programerjev in delavcev v IT, do pravnikov, kadrovskih delavcev in finančnikov.

Za prikaz na razstavi so izbrali nekaj »v jeziku uradne statistike zapisanih zgodb o Sloveniji in nekaj zgodb iz življenja njenih prebivalcev, ki so povezani s številom 75.  Nekatere navajamo: Največ moškim te starosti je ime Franc, veliko je tudi Jožefov, med ženskami pa je daleč največ Marij. Največ jih živi samo z zakoncem, četrtina jih živi samih, skoraj vsak četrti živi skupaj z vsaj enim svojim otrokom. V veliki večini so lastniki ali solastniki hiše ali stanovanja, v najemu jih je le tri odstotke. Poročenih je dobrih 60 odstotkov 75-letnikov; lani se jih je sedem poročilo, deset pa ločilo. Ženske, ki so danes stare 75 let, so skupno rodile 18.000 otrok, od tega jih je 51 rodilo po najmanj šest otrok.

Razstava bo odprta od 19. avgusta do 2. septembra in ponovno od 19. oktobra do 19. novembra 2019.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media