Preverite stanje svojih žil

12. september 2019

 Periferna arterijska bolezen (PAB) se pogosteje pojavlja po 55. letu starosti in največkrat prizadene arterije na nogah. Povzroči jo napredovala ateroskleroza (poapnenje žil), ki postopno oži arterijo, tako da je otežen pretok krvi. Zamašene žile so med najpogostejšimi skritimi vzroki za hujše srčno-žilne zaplete, zlasti za srčni infarkt in možgansko kap.

Tveganje za nastanek bolezni zamašenih žil lahko zmanjšamo, če živimo zdravo in smo telesno aktivni vse življenje. Koristne so občasne meritve gleženjskega indeksa, s pomočjo katere lahko enostavno in hitro odkrijemo zožitve ali zapore arterij na nogah. Meritev je povsem neboleča in nenevarna, traja 10 do 15 minut, opravimo jo lahko že pri marsikaterem zdravniku splošne oziroma družinske medicine.

 Karton zdravja

V kakšnem stanju so vaše žile, lahko preverite v soboto, 14. septembra, med 10. in 14. uro v Športnem parku Kodeljevo v Ljubljani. Zavod Zdrave arterije namreč pripravlja dogodek Kartona zdravja!, s katerim želi ozavestiti ljudi o problematiki zamašenih žil, posledicah prepoznega odkritja ter preventivnih ukrepih.

Udeleženci dogodka bodo imeli priložnost izmeriti svojo telesno pripravljenost na šestih postajah, kjer bodo izvajali: veso v zgibi, dotikanje plošče z roko, dviganje trupa, poligon nazaj, predklon na klopci ter meritev obsega pasu. Vsak udeleženec bo po opravljenem testiranju telesne pripravljenosti in merjenju gleženjskega indeksa prejel karton z rezultati, ki mu bo služil za letno preverjanje napredka telesne pripravljenosti. Obenem bodo strokovnjaki iz zdravstvene stroke poučili obiskovalce o vzrokih in posledicah periferne arterijske bolezni.

Več informacij preberite na strani: https://zdravearterije.si


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media