Skupaj za preprečevanje samomora

10. september 2019

  Čeprav je  samomorilni količnik (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev letno, lani je znašal 17,8)  najnižji po letu 1965, je Slovenija po številu samomorov še vedno nad evropskim povprečjem. Svetovni dan preprečevanja samomora (10. september) je namenjen osveščanju javnosti, naj bo bolj pozorna na stiske soljudi, in že drugo leto zapored poteka pod geslom »Skupaj za preprečevanje samomora«.

 Lani je za posledicami samomora pri nas umrlo 353 oseb, 274 moških in 79 žensk. Medtem ko je samomorov med moškimi približno štirikrat več kot med ženskami in naraščajo s starostjo, je med ženskami več poskusov samomora.

Marsikak samomor pa lahko preprečimo, če smo pri naših bližnjih pozorni na znake osebne stiske. Najpogostejše so spremembe v vedenju in odnosu do bližnjih, oseba je apatična, žalostna, opušča dejavnosti, ki jih je prej rada počela, težko se zbere, ima težave s spanjem. Dejavniki tveganja so tudi kronične bolezni, tako telesne kot duševne, samomorilno vedenje v preteklosti, osamljenost, slab socioekonomski položaj …Odločitvi za samomor pa običajno botruje preplet dejavnikov.

Za ozaveščanje o samomoru se v mednarodni skupnosti že nekaj let uporablja rumeno-oranžna pentlja. Je simbol zavedanja, da samomor predstavlja velik javnozdravstveni problem, je znak podpore preventivnim prizadevanjem na tem področju, predvsem pa je znak solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor na kakršenkoli način prizadel. Pentljice bomo letos prvič nosili tudi v Sloveniji.

Kam po pomoč?

Če opazimo spremembo vedenja, se poskušajmo s tako osebo pogovoriti, poslušajmo jo in ji ponudimo oporo pri iskanju pomoči. To lahko najdejo pri dežurnem zdravniku v najbližjem zdravstvenem domu ali v psihiatrični bolnišnici, pri osebnem zdravniku, v centrih za krepitev zdravja, ki delujejo v zdravstvenih domovih, ali v 13 svetovalnicah v okviru Centra za psihološko svetovanje POSVET. Za sprejem ne potrebujete napotnice ali zdravstvene izkaznice, svetovanje je brezplačno. Za prvi obisk centra v Ljubljani, Kranju, Postojni, Slovenj Gradcu, Novi Gorici, Murski Soboti, Sevnici, Kopru, Idriji, Mariboru ali Zagorju ob Savi pokličite na telefonsko številko 031 704 707 ali se oglasite osebno na Tržaški 132 v Ljubljani (2. nadstropje, soba 224) vsak delovni dan od 16h do 20h. Za prvi obisk svetovalnice v Celju ali Laškem pa se lahko naročite na telefonski številki: 031 778 772 (vsak delovni dan med 8. in 15. uro).

Otroci in mladostniki anonimen, brezplačen in hiter dostop do strokovnega nasveta najdejo v spletni svetovalnici www.tosemjaz.net.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media