Pravi moški so pozorni na telesne spremembe

12. september 2019

 Pravi moški so pozorni na telesne spremembe, ob sumljivih telesnih znakih ne oklevajo in pravočasno obiščejo zdravnika, se izogibajo slabim navadam in se odzovejo vabilom na presejalne teste programa SVIT. To je eden od nasvetov, ki jih Društvo onkoloških bolnikov Slovenije namenja moškemu delu populacije. Hkrati začenjajo akcijo Pravi moški skrbi zase!, s katero želijo moške intenzivneje seznanjati z možnostmi preprečevanja in čimprejšnjega odkrivanja raka.

 V društvu so prepoznali, da moški pogosteje obolevajo in umirajo za rakom kot ženske. "Ugotovili smo, da smo ženske veliko bolj odgovorne do svojega zdravja in se hitreje odločimo za obisk zdravnika. Moški pa so pri tem veliko počasnejši," je razloge za nastanek akcije predstavila podpredsednica Društva onkoloških bolnikov Breda Brezovar Goljar.

Zato so pred štirimi leti začeli z akcijo Pravi moški skrbi zase!, s katero ozaveščajo o moških rakih, informirajo o simptomatiki in tveganjih ter pozivajo k zdravemu načinu življenja in spremljanju svojega telesa. S sloganom Prisluhni telesu! Poskrbi zase! želijo v ospredje postaviti simptome, ki lahko spremljajo različna rakava obolenja.

Moški v glavnem zbolevajo po 50. letu, od tega jih je kar dve tretjini obolelo po 65. letu, je izpostavil zdravnik Primož Strojan. Ob tem je opozoril, da se populacija stara, zaradi česar lahko pričakujemo vedno več tovrstnih primerov. Moški najpogosteje obolevajo za rakom prostate, kožnim rakom, rakom pljuč, debelega črevesja in danke, glave in vratu ter mod. Rak mod je sicer redek, a se najpogosteje pojavlja pri mladih moških, med 20. in 40. letom starosti.

 Akcijo društvo onkoloških bolnikov pripravlja v sodelovanju z zdravstvenim ministrstvom in onkološkim inštitutom in ima dva cilja. Prvi je zmanjšati pojavnost raka, kar se lahko med drugim doseže z zdravim načinom življenja, drugi pa izboljšati preživetje tistih, ki so za rakom že zboleli. K doseganju obeh ciljev pripomorejo tudi redni obiski programa Svit, v sklopu katerega ne išče zgolj zgodnjih oblik raka, temveč tudi predrakave spremembe, je še poudaril Strojan.

O osebnostnih značilnostih moških in njihovi skrbi za zdravje pa je spregovoril psiholog Peter Umek. Pri tem je opozoril, da so moški manj pozorni na telesne spremembe, če pa jih že zaznajo, vseeno predolgo odlašajo z obiskom zdravnika. "Ker imamo določene predstave o sebi, ne želimo, da se te predstave spremenijo," je dejal. "To je v nekem smislu izogibanje, strah, da bi se morali spremeniti," je opozoril Umek. Dodal je, da se stvari z leti spreminjajo. Tako se po 60. letu starosti moški bolj začenjajo posvečati svojemu zdravju.

Tovrstne akcije pripomorejo k temu, da tudi moški spreminjajo svoje mnenje, da moškost ni več v ospredju in se v ospredje postavi druge vrednote. Pravi moški je tako tudi tisti, ki skrbi zase in za svojo družino, je še dejal Peter Umek.

Povzeto po STA, na fotografiji: prof. dr. Primož Strojan, dr. med.

Več informacij o najpogostejših rakih, njihovih simptomih in dejavnikih tveganja je mogoče prebrati na spletni strani: www.izogniseraku.si.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media