Vsaj ta teden peš po opravkih

16. september 2019

 Evropski teden mobilnosti, ki se letos odvija v tednu od 16. do 22. septembra, poteka pod sloganom Gremo peš. Cilj tedna je spremeniti potovalne navade prebivalcev in  jih spodbujati, da čim več opravkov opravijo peš ali s kolesom. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. Je drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, saj je primerna za krajše razdalje (do 2 km), kar je približna dolžina pri nas opravljenih vsakokratnih poti.

 Evropski dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, kot priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja. V teh letih se pobudi pridružuje vse več mest, iz enega dneva pa so jo razširili na ves teden. 

 Kje se bo v tednu mobilnosti kaj dogajalo, preverite na: https://tedenmobilnosti.si/2019/program

V  Ljubljani se bo odvilo več kot 40 dogodkov, med katerimi so plesna prireditev Diham ples na Kongresnem trgu, otvoritev razstave Gremo peš!, okrogle mize na temo trajnostne mobilnosti in vsakoletni Ovirantlon. Mestna občina pa bo bo uvedla nove trajnostne ukrepe. Ti so povezani s prenovo ulic oziroma urejanjem površin za pešce in kolesarje. Nekaj ukrepov je sprejel tudi Ljubljanski potniški promet (LPP), in sicer bodo na avtobusih nalepili opozorilne nalepke, ki bodo opozarjale, da morajo biti potniki pri sestopu pozorni na kolesarje, druga novost pa je napovedovanje prihodov avtobusov prek aplikacije, ki je namenjena tudi slepim in slabovidnim. LPP je svoj vozni park obogatil tudi s 33 avtobusi z nizkimi emisijami, ki so sicer že v uporabi, javnosti pa jih bodo predstavili 21. septembra na Slovenski cesti.

Evropski teden mobilnosti bodo tudi v Ljubljani tradicionalno sklenili 22. septembra z dnevom brez avtomobila. V nedeljo bo za ves motorni promet zaprta Cesta kmečkih uporov, in sicer od 6. do 17. ure, hkrati pa bo zaprt tudi del Slovenske ceste, in sicer od Aškerčeve do Šubičeve.. Del Slovenske ceste pa bo za promet zaprt dva dni, in sicer od sobote od 6. ure do nedelje do 17. ure. Vožnja z LPP in parkiranje na parkiriščih P+R pa bo v nedeljo tradicionalno brezplačna.

 Zajtrk za kolesarje

V Mestni občini Maribor bo prvi dogodek že v nedeljo, in sicer kolesarski izlet Po poteh cepičev Stare trte. Mariborska kolesarska mreža med drugim pripravlja zajtrk za kolesarje, s katerim bo nagradila vse, ki bodo kolesarili v šolo ali službo mimo njihove točke na Glavnem trgu.  V Evropskem tednu mobilnosti sodelujejo tudi invalidske organizacije, ki predstavijo javnosti svoje težave pri dostopnosti v mestu, hkrati pa spodbujajo invalide k mobilnosti. Med drugim bodo v sodelovanju s Planinskim društvom Matica in Hortikulturnim društvom Maribor opravili inkluzijski sprehod med drevesi v Mestnem parku, v sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo pa kolesarili po mestu.

Kako spremeniti navade: 

Gibaj se – pusti avto doma in se na krajše poti odpravi s kolesom ali peš.

Veseli se – ne izgubljaj časa v prometu. Porabi ga rajši za družino, konjičke, šport ali zabavo.

Uživaj – denar, ki bi ga porabil za gorivo, nameni zdravju in izboljšanju svojega počutja.

Druži se – namesto v nakupovalno središče se z družino odpravite na izlet s kolesi ali vlakom.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media