Festival bo živ …

26. september 2019

S slavnostnim odprtjem  v torek, 1. oktobra, ob 10. uri se bo v Cankarjevem domu začel 19. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), še vedno ena največjih evropskih prireditev v počastitev Svetovnega dneva starejših. Cilj festivala je medgeneracijsko povezovanje, predstavitev idej, izdelkov in informacij za aktivno staranje ter boj proti osamljenosti in diskriminaciji starejših.

 Vsebina ostaja bogata in pestra, obljubljajo v podjetju Proevent, kateremu so se letos pridružili trije novi strateški partnerji: Zagovornik načela enakosti, Socialna zbornica Slovenije in Sindikat upokojencev Slovenije. Soorganizator festivala je Mestna zveza upokojencev Ljubljana,  častni pokrovitelj pa je predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan.

Temelj strokovnega programa festivala bodo okrogle mize, ki se bodo nanašale na aktualne teme: od iskanja meja v jeziku o starosti in staranju, spreminjanja sistemov socialne zaščite, bivanjske problematike starejših do strategije dolgožive družbe in poslanstva  nevladnih organizacij, ena  bo namenjena tudi obeležitvi 100-letnice Univerze v Ljubljani.

V okviru izobraževalnega programa bodo različni organizatorji pripravili  delavnice na temo demence, gibanja, dentalne medicine, možnostih samostojnega življenja na domu z uporabo sodobnih tehnologij in kakovosti življenja v tretjem življenjskem obdobju. Številni razstavljavci bodo na stojnicah pokazali svoje izdelke in storitve, obiskovalci si bodo lahko izmerili krvni tlak, sladkor v krvi, preverili vid in sluh in še kaj ...

Potekali bodo tečaji zumbe in aerobike, prikazi različnih plesov, pa tudi terapija s psi.  Obiskovalci bodo imeli možnost pogovora s strokovnimi sodelavci iz urada zagovornika načela enakosti, ki pomaga diskriminiranim ali neenako obravnavanim osebam. Zagotovo bodo zanimivi pogovori o življenju in smrti, ki jih pripravlja Hospicafè.

Obširen program, s poudarkom na temah o pomenu  gibanja, zdrave prehrane in treniranja spomina ter informacij o starejšim prijaznem mestu, na festivalu pripravlja Mestna občina Ljubljana. Pripravljajo še (brezplačne) oglede Ljubljane z vlakcem Urbanom ali avtobusom LPP v spremstvu vodiča ter vodene oglede arheoloških točk Ljubljane, mestnega čebelnjaka in nekaterih razstav. Podrobnejši program je na voljo na: www.f3zo.si/ljubljana/program/program-mol

Plesi, petje, razstave

Kot vsako leto doslej bo pester in raznolik kulturni program. Na Odprtem in Medgeneracijskem odru bo najmanj sto pevskih, plesnih in gledaliških nastopov, ki jih bodo pripravila različna kulturna društva, društva upokojencev in druge organizacije. Veselo bo tudi v Festivalski kavarni pri Medgeneracijskem odru v drugem preddverju, kjer se bodo obiskovalci družili ob dobri glasbi, pogovoru z zvezdami in zanimivem spremljevalnem programu.

Namesto revije upokojenskih pevskih zborov bo letos dogodek, poimenovan  Svetovno glasbeno popotovanje, na katerem se bodo predstavili glasbeni izvajalci različnih žanrov, od ljudske glasbe do francoskih šansonov in gospela, nastopila bo še jazz sekcija godbe ljubljanskih veteranov (1. oktobra ob 16. uri v Linhartovi dvorani).  V  Centru aktivnosti Fužine pa pripravljajo mjuzikal Queenov in koncert Avsenikove glasbe z Jolando Ravnikar, ki bo zaključil festival.  

Na ogled bodo tri razstave. V Mali galeriji bosta svoje grafike in miniature razstavljala Arpad Šalamon in ustvarjalka Heda Vidmar Šalamon.

Društvo upokojenih pedagoških delavcev Slovenije bo pokazalo nekaj izdelkov šolarjev in stanovalcev v domovih za starejše občane iz projekta  Radi pišemo z roko. Zanimiva pa bo tudi fotografska razstava nagrajenih del  na temo obrazi in prosto temo.  

 Festival bo odprt od 1. do 3. oktobra,  od 9. do 18. ure, vstopnine ni. Podrobnejši program najdete na spletni strani: www.f3zo.si

Istočasno kot F3ŽO bo v Cankarjevem domu potekal tudi 5. Festival celostnega zdravja DAO YAH, katerega rdeča nit bo Zdravo staranje – kako preprečiti demenco. Celoten program je na voljo na spletni strani www.festival-celostnegazdravja.si

Foto: J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media