Z rožnato osveščamo o raku dojk

2. oktober 2019

 Oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, zaradi roza pentlje, ki je simbol solidarnosti in boja proti temu raku, ga imenujemo kar rožnati oktober. V tem mesecu bo pozornost še posebej namenjena pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

 Ob koncu leta 2016 je v Sloveniji živelo 17.316 bolnic, ki jim je bila kdaj v življenju postavljena diagnoza raka dojk. Vsako leto  zboli skoraj 1300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških pa umre. Kot so zapisali na Onkološkem inštitutu Ljubljana, spada rak dojk med bolezni z dobrim preživetjem. Možnost za ozdravitev je velika, če bolezen odkrijejo pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. Ključnega pomena pri zgodnjem odkrivanju in prepoznavanju sprememb je zato ozaveščanje in izobraževanje žensk.

Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi odkrivanja manjših tumorjev in kakovostnega zdravljenja, ki postaja vedno bolj prilagojeno posamezni ženski in njenemu raku. K odkrivanju manjših sprememb pripomore tudi organizirani državni presejalni program Dora, ki ga izvajajo od leta 2008.

Za preprečevanje raka dojk in drugih rakov veljajo podobni ukrepi kot za preprečevanje kroničnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja. V združenju Europa Donna Slovenija so v ospredje rožnatega oktobra postavil skrb za svoje zdravje, saj lahko "sami s svojim življenjskim slogom danes prispevamo k svojemu zdravju v prihodnosti". V skrbi za zdravje na onkološkem inštitutu svetujejo izogibanje kajenju, pitju alkoholnih pijač in sončenju. Tveganje za raka dojk znižujeta tudi redna telesna aktivnost in vzdrževanje normalne telesne teže.

Združenje Europa Donna pripravlja številne aktivnosti na terenu. Med drugim pripravljajo  humanitarne teke pod imenom Tek in hoja za upanje, ki so namenjeni gibanju, druženju in zbiranju sredstev. Potekali bodo v Zagorju ob Savi, Novem mestu, Novi Gorici, Sevnici, Slovenski Bistrici, Postojni, na Ravnah na Koroškem in Obali.

K doniranju sredstev so pritegnili podjetja, tako bo podjetje Hofer od vsakega prodanega paketa šampinjonov ali jabolk v rožnati embalaži združenju namenilo 10 centov, podjetje Skaza jim bo od vsakega prodanega rožnatega kompostnika Bokashi Organko namenilo 5 evrov, podjetje Rebel bo od vsakega prodanega modrčka brez kosti prispevalo evro, podjetje BSH Hišni aparati pa bo poklonilo sredstva od prodaje aparatov rožnate barve. Celjski rokometaši bodo v letošnji sezoni nadaljevali podporo rožnatemu oktobru z nastopi v dresih rožnate barve.

 Več informacij : https://europadonna.si/skupnost-europa-donna/roznati-oktober-2019

V Združenju Europa Donna ženske opozarjajo, naj si vsak mesec redno pregledujejo dojke. Pri tem jim je v pomoč mobilna aplikacija Breast Test, ki je brezplačno na voljo v spletnih trgovinah mobilnih aplikacij (App Store, Google Play, Windows Phone Store), na mobilni telefon pa jo je mogoče naložiti tudi na spletni strani: breast-test.com.

Povzeto po STA in A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media