Prostor mora biti za vse generacije

2. oktober 2019

Ambasadorka 19. festivala je postala Gabi Čačinovič Vogrinčič

Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), ki je včeraj že devetnajstič odprl svoja vrata v Cankarjevem domu, je ena najstarejših in največjih prireditev za starejše v Evropi. Podjetje Proevent in Mestna zveza sta kot soorganizatorja pripravila številne strokovne razprave, predavanja, delavnice in predstavitve ter kulturne prireditve, ki se jih lahko udeležite še danes in jutri.

Slavnostnega odprtja so se poleg predsednika države Boruta Pahorja, udeležili še številni ministri, pa tudi prvi predsednik Slovenije Milan Kučan.

Častni pokrovitelj tokratnega festivala je bil predsednik Državnega zbora Dejan Židan, ki se je v svojem govoru najprej obregnil ob prepire v upokojenskih vrstah in svetoval, naj se jim izogibajo, saj ne koristijo nikomur. Poudaril je, da je staranje družbe civilizacijski dosežek, na katerega moramo biti ponosni in dodal, da je ključno, da vlada še v tem mandatu sprejme solidarnostni sistem dolgotrajne oskrbe. Kot družba si namreč ne smemo dovoliti, da pustimo upokojence na cedilu. Potruditi se moramo tudi, da ohranimo javni zdravstveni sistem, ker je pravica do zdravstvene oskrbe temeljna človekova pravica.

Tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je v nagovoru izpostavila nekaj ključnih izzivov te vlade, od zagotovitve dostojnih pokojnin in vzdržnosti pokojninskega sistema, do gradnje domov za starejši in širjenje pomoči na domu. Kot ministrica si bo še prizadevala, da bodo več pozornosti namenili vprašanju človekovih pravic starejših, dostojnega staranja in medgeneracijskemu sodelovanju.

Predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana Marjana Sedmaka je dejal, da je festival demonstracija demokracije, kje se srečujejo različni predstavniki družbe, zato je treba z njim nadaljevati in ga nadgrajevati. Družba mora namreč poskrbeti, da starejše generacije ne bo poslala na smetišče zgodovine.

Zbrane je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki si želi, da bi država v tem mandatu vlade zgradila vsaj en dom za starejše v prestolnici.

Ambasadorka 19. festivala je postala Gabi Čačinovič Vogrinčič, ki je med drugim kot profesorica na fakulteti za socialno delo preučevala vrednote medgeneracijskega povezovanja, predvsem v družini. Čačinovič Vogrinčičeva je v nastajanje festivala vpeta od vsega začetka, sodelovala je v številnih razpravah, kjer je zagovarjala nujnost medgeneracijskega sodelovanja v družbi. V zahvali za priznanje je poudarila, da se moramo kot skupnost naučiti narediti prostor za vse generacije, sicer sveta ne more biti. Prav tako je izrazila globoko hvaležnost, da še zmore delati in da je še vedno dobrodošla.

Priznanja za dolgoletno sodelovanje na festivalu so prejeli še posthumno Davor Dominkuš, ki je bil med drugim zelo dejaven pri pripravi strategije dolgožive družbe, Zveza društev upokojencev Severne Makedonije in Združenje slovenskih veteranskih orkestrov ter Center aktivnosti Fužine.

V kulturnem programu so nastopili Združeni slovenski veteranski orkester, pevski zbor DCAdur, plesalci Plesne izbe Maribor in Zoran Predin, pevec in kantavtor, ki letos praznuje 40 let delovanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

Ko se prijatelji spet srečajo …
2. junij 2023 Spomini z jesenskega srečanja...

Pokazali so bogastvo ustvarjanja po društvih
26. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media