Ljubljana zbira stare baterije

2. oktober 2019

 Družba ZEOS skupaj z Mestno občino Ljubljana, JP VOKA Snaga, podjetjem Varta  in Radiem Ekspres organizirazbiralno nagradno akcijo odpadnih prenosnih baterij, ki ima tudi osveščevalni namen.

Do 20. oktobra stare baterije  (iz igrač, daljincev, ure, fotoaparata, ročne ure, kalkulatorjev, osebne tehtnice  - z oznakami AA, AAA, AAA, DC, 9V in večje baterije iz prenosnih telefonov, računalnikov, robotskega sesalca, električnega orodja itd.) zbira  38 prijavljenih ljubljanskih osnovnih šol, ki se bodo potegovale za tri glavne nagrade (koncert glasbenika Zlatka), pomagajo jim zaposleni na šolah, sorodniki, sosedje … Baterije lahko v akciji prispevajo tudi posamezniki, ki bodo za svoj trud prav tako nagrajeni.  Oddajo jih lahko v Zbirnih centrih na Povšetovi in na Barju ter  na posebnem, osveščevalno -zabavnem  dogodku, ki bo potekal na Mednarodni dan e-odpadkov, v ponedeljek, 14. oktobra, na Kongresnem trgu v Ljubljani.

 Več informacij najdete na:  http://e-odpadki.zeos.si/sl/aktivnosti/prinesi-stare-baterije.html

Še vedno preveč starih baterij konča med mešanimi komunalnimi odpadki ali v napačnem zabojniku za ločeno zbiranje odpadkov, vsebujejo pa tudi nevarne materiale, kot so živo srebro, svinec. Po drugi strani pa z recikliranjem in s pravilno obdelavo pridobivamo sekundarne surovine ter tudi tako zagotavljamo varovanje naravnih virov. Reciklirati je mogoče skoraj vsako baterijo ne glede na to, ali vsebuje srebro-oksidov, nikelj-metal hidriden, nikelj-kadmijev, alkalni manganov ali cink ogljikov elektrokemični sistem. Alkalne baterije se reciklirajo v kovinski industriji, kjer iz njih pridobivajo tudi jeklo, cink in feromangan. Iz baterij NiCd/NiMH pridobivajo kadmij in nikelj, iz baterij Li-Ion kobalt litij, iz gumbnih pa živo srebro.

  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media