Pokojnine bodo z decembrom višje za 1,5 odstotka

3. oktober 2019

Z današnje seje Sveta Zpiz

Drugo leto zapored se bodo pokojnine uskladile redno in izredno. Z januarjem je redna uskladitev znašala 2,7 odstotka, z decembrom pa se bodo pokojnine uskladile še izredno za 1,5 odstotka. Odločitev vlade je danes potrdil še  Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Na mesečni ravni se bodo izdatki za pokojnine povečali za 6,6 milijona evrov, na letni ravni pa za 80 milijonov evrov.

Zakon o izvrševanju proračuna je predvidel izredno uskladitev glede na gospodarsko rast v letu 2018. Ker je bila višja od 4 odstotkov (4,1 %), se bodo pokojnine povišale za 1,5 odstotka. Za dva odstotka pa bi se uskladile, če bila gospodarska rast več kot 5 odstotna.

Zagotovljena pokojnina bo od 1. decembra znašala 538,53 evra, najnižja pokojnina pa 226,55 evra. Najnižja pokojninska osnova za pokojnine, uveljavljene v tem letu, bo 871,34 evra, najvišja pokojninska osnova pa 3.485,36 evra. Osnova za odmero invalidskih nadomestil bo znašala najmanj 498,84 evra, nadomestilo za čas poklicne rehabilitacije za invalidnost, nastalo letos, pa največ 1.995,37 evra.

Del vdovske pokojnine za pravico, uveljavljeno v tem letu, bo od 1. decembra znašal največ 101,95 evra, skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine, uveljavljenega v istem obdobju, pa največ 1.995,37 evra.

Obvestila o izredni uskladitvi bodo prejeli le tisti, katerih pokojnina oz. invalidski prejemek je obremenjen z odtegljajem na podlagi izvršilnega naslova ali administrativne prepovedi, vsi ostali prejemniki pokojnin ga bodo prejeli ob redni uskladitvi pokojnin, predvidoma februarja 2020.  Na voljo pa bo tudi v elektronski obliki.

Predstavnica upokojencev je v razpravi izrazila razočaranje, da bo izredna uskladitev izvedena šele decembra, upali so, da bo vsaj oktobra. Predstavnik delodajalcev pa je posvaril, da se gospodarstvu bližajo slabši časi in bo tudi vplačil v pokojninsko blagajno manj.

Sprejeli so še predlog sklepa, ki ga je dala predstavnica sindikatov, in sicer da se izredna uskladitev pokojnin prihodnje leto izvede v višini enega odstotka, če bo gospodarska rast najmanj 2,5-odstotna. Po predlogu zakona, ki ga je vlada pripravila za obravnavo v Državnem zboru v ponedeljek, bi se za en odstotek izredno uskladile, če bi bila gospodarska rast letos več kot triodstotna. Jesenska napoved Urada za makroekonomske analize in razvoj kaže, da bo letošnja gospodarska rast le 2,8-odstotna.

J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media