Visoka smrtnost zaradi raka želodca

4. oktober 2019

prof. dr. Bojan Tepeš

 Zaradi dobre odzivnosti na Svit, presejalni program za odkrivanje predrakavih sprememb na debelem črevesu in danki, zdravniki rešijo življenje vsaj 300 ljudem na leto. Podoben program bi potrebovali tudi za odkrivanje okužbe z bakterijo  H. pylori, ki povzroča raka želodca, po smrtnosti na tretjem mestu med raki na svetu. V Sloveniji zaradi njega zboli več kot 470 bolnikov na leto.

Bolniki običajno zelo pozno dobijo diagnozo, saj niso pozorni na začetne simptome raka na želodcu. Ti so večinoma blagi in pogosto spominjajo na druga želodčna obolenja, kot so želodčna razjeda, vnetje ali odziv na določeno hrano. Najpogosteje obolevajo ljudje po 60 letu starosti, dejavniki, ki vplivajo na njegov nastanek pa so uživanje močno začinjene hrane, dimljenega in slanega mesa, kajenje ter okužba z bakterijo Helicobacter pylori. 

Strokovnjaki zato predlagajo uvedbo preventivnega testiranja že pri dvajsetih ali tridesetih letih starosti. Tako bi  odkrili okužbo z bakterijo Helicobacter pylori še preden pride do nastanka predrakavih sprememb: atrofije in intestinalne metaplazije in na ta način bi preprečili vsaj za polovico rakov želodca.

 »V Sloveniji bi morali organizirati program odkrivanja in zdravljenja okužbe na državnem nivoju po vzoru programa Svit. Presejanje na to okužbo se mora začeti med 20. in 30. leti, ko še ni prišlo do nastanka atrofije in intestinalne metaplazije kot posledice okužbe. To bi predstavljalo program primarne preventive. Seveda pa bi morali vzpostaviti tudi program sekundarne preventive, kar pomeni odkrivanje okužbe pri starejši populaciji, ki že ima predrakave spremembe. Poleg ozdravitve okužbe bi bilo treba zagotoviti tudi program endoskopskega sledenja za tiste bolnike, ki imajo napredovale predrakave spremembe sluznice želodca,« meni prof. dr. Bojan Tepeš, podpredsednik Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo (SZGH). Združenje je pripravilo načrt programa primarne preventive raka želodca, s katerim bi v nekaj letih lahko zmanjšali pojavnost bolezni in ga že pred dvema letoma poslalo na Zdravstveni svet.

Sicer pa te dni v Portorožu na strokovnem srečanju Alpe Jadran Donava o raziskavah in napredku v gastroenterologiji  razpravlja več kot 150 zdravnikov, ki se ukvarjajo z obolenji prebavnega trakta.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media