Starost ni za mevže

9. oktober 2019

 Zavod za aplikativne študije, OPRO,  v četrtek, 10. oktobra, ob 18:30, v Centru kulture Španski borci predstavlja publikacijo z naslovom Starost ni za mevže ali o nasilju nad in med starimi. Na pogovoru bodo sodelovali: dekanja Fakultete za socialno delo dr. Vesna Leskošek, psihiater in literat  Matjaž Lunaček in mladi raziskovalec na Fakulteti za družbene vede Otto Gerdina.

Kot je med drugim zapisano v publikaciji, so stari ljudje fizično in socialno šibkejši, zato se težje branijo oziroma pobegnejo, obenem so do nasilja manj kritični in ga redkeje prepoznavajo. Nasilje v partnerski zvezi doživljajo kot osebni neuspeh, kot sramoto, ga razumejo kot zasebno zadevo. In gotovo jih je strah, da bi zadnja leta preživeli sami, zato težko zberejo pogum, da bi ukrepali. Po drugi strani pa  žrtve partnerskega nasilja v starosti niso zaščitene in nimajo denimo niti varne hiše, kamor bi se zatekle.

Študija je tudi v mednarodnem merilu izjemna zato, ker je na podlagi empirične evidence pokazala, da starost in s starostjo povezane telesne in duševne spremembe same po sebi ne vodijo v nasilje, če to že prej ni bilo latentno ali manifestno prisotno v partnerskem odnosu, je v recenziji zapisala prof. dr. Tanja Rener.

Avtor Otto Gerdina je pregledu znanstvenih odkritij in rezultatom svojega raziskovalnega dela dodal razmisleke nekaterih družboslovnih strokovnjakov – sociologinje prof. dr. Mace Jogan, psihiatrinje prof. dr. Vesne Švab, filozofa prof. dr. Boruta Ošlaj, odvetnice Sandre Cico in psihologinje Tatjana Arnšek.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media