Ni zdravja brez duševnega zdravja

10. oktober 2019

 Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja strokovnjaki opozarjajo na  preveliko stigmo, zaradi katere ljudje s težavami v duševnem zdravju ne poiščejo strokovne pomoči.

Najpogostejše so motnje razpoloženja, ki jim rečemo kar motnje moderne dobe, saj so povezane s sodobnim načinom življenja (depresija, anksioza ipd). Pogosto se te bolezni razvijejo iz t.i.  stresnih motenj, ki se razvijejo ob zelo stresnih dogodkih. Močan čustveni odziv vključuje hude občutke nemoči in moti dnevno delovanje, saj se pojavljajo nespečnost, občutki žalosti, povečana tesnoba in utrujenost. Brez strokovne pomoči se težave le še stopnjujejo.

Pri obravnavi duševnih težav je ključna hitra obravnava, so poudarile sogovornice na današnji tiskovni konferenci o programu OMRA. Tako je zdravljenje krajše in uspešnejše, potreba po zdravilih pa je manjša. Vendar pa le slaba četrtina oseb, ki potrebujejo pomoč, to tudi poišče. Čeprav bi moralo biti drugače ali kot je slikovito opisala psihiatrinja Mojca Z. Dernovšek. »Ko si zlomimo nogo, takoj poiščemo zdravniško pomoč.  Ko se zlomi duša, bi morali ravnati enako.«

Otresimo se predsodkov

Predvsem je stigma (v smislu: »saj bodo ljudje mislili, da sem nor«) v našem okolju še tako močna, da bolniki običajno ne poiščejo pomoči v svojem kraju. To ugotavljajo tudi na terenu, kjer izvajajo brezplačne delavnice o prepoznavanju in rešitvah težav, povezanih s stresom, depresijo, anksioznimi in drugimi duševnimi motnjami. Za večjo osveščenost in dvig pismenosti o duševnem zdravju je namreč  nastal projekt OMRA (Z večjo pismenostjo o duševnem zdravju do obvladovanja motenj razpoloženja), ki deluje drugo leto. Doslej so izvedli 22 delavnic v koroški, pomurski in podravski regiji, udeležilo se jih je več kot 950 ljudi. Delavnice so namenjene tako tistim, ki se soočajo s težavami, kot njihovim svojcem ter širši zainteresirani, tudi strokovni javnosti. Na spletni strani www.omra.si je urejena spletna učilnica, kjer dobimo pomoč na daljavo, koristne informacije in naslove strokovnjakov, ki nam lahko pomagajo. Tu najdemo tudi vsebine treh priročnikov: Vodič po motnjah razpoloženja, Depresija in bipolarna motnja razpoloženja ter Stres in anksioznost. 

Pomoč pri težavah v duševnem zdravju najprej poiščemo pri osebnem zdravniku ali psihiatru, za katerega ne potrebujemo napotnice ter v centrih za duševno zdravje. Te odpirajo v zdravstvenih domovih, zaenkrat celostno že delujejo v Posavju in na Ptuju, do konca letošnjega leta pa naj bi jih vzpostavili še  20, deset namenjenih odraslim in deset za otroke in mladostnike.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media