Za čiste zobe je nujna še medzobna ščetka 

14. oktober 2019

 Zobozdravniki bodo od 15. oktobra do 15. novembra paciente  še posebej pozorno osveščali o ustni higieni, jih poučili, kako pravilno in dobro očistiti zobe in o  nevarnostih paradontalnih bolezni. V tem času namreč že šestnajsto leto zapored  poteka akcija Zdrave dlesni. V njej sodeluje 850 zobozdravnikov, ki naj bi  v mesecu dni predvidoma pregledali okrog 87.500 pacientov.

 Zobozdravniki bodo paciente predvsem poučili o nujni redni uporabi medzobnih ščetk. Kot je na novinarski konferenci poudarila vodja akcije Zdrave dlesni Katarina Petrović, si večinoma zobe čistimo rutinsko, dvakrat na dan jih zdrgnemo z zobno ščetko. Vendar pa tako očistimo le tri od petih ploskev zoba, če pa enkrat na dan uporabimo še medzobno ščetko, bodo zobje res dobro očiščeni. Le te namreč dosežejo medzobne prostore, kjer se nabirajo ostanki hrane in sčasoma povzročajo težave.

Neočiščeni medzobni prostori so večinoma krivi za slab zadah ter povzročajo karies, ki pa ga težje opazimo. Najhujša posledica pa je vnetje dlesni: te so rdeče in pri ščetkanju pogosto krvavijo. Če uporabimo medzobno ščetko prave velikosti, lahko vnetje v dveh tednih pozdravimo, sicer pa se razvije v težjo obliko vnetja obzobnih tkiv, paradontalno bolezen, ki je kronična. Z eno od oblik paradontalne bolezni se srečuje kar 90 odstotkov Slovencev, pa se tega ne zavedajo, ker jih nič ne boli, čeprav imajo pravzaprav  v ustih rano, ki vpliva na zdravje vsega telesa.  

Kako pravilno čistiti zobe

Zobozdravnica Tina Faller Lipnik priporoča, da za vsakdanjo  higieno zob uporabljamo majhne, mehke in goste ščetke, s katerimi temeljito, s krožnimi gibi, očistimo zobe. Ob večernem umivanju pa uporabimo še medzobno ščetko, ki ima tanko žično jedro ter dolge mehke ščetine. Ščetko le enkrat vstavimo v medzobni prostor in potegnemo ven. Dobro je, da jo operemo, preden jo vstavimo med druga dva zoba. 

Medzobna ščetka je bolj učinkovita kot zobna nitka, to uporabimo, kamor s ščetko ne dosežemo, torej med sekalci in podočniki. Pomembno je, da uporabimo pravilno velikost medzobne ščetke, to izmeri zobozdravnik oziroma ustni higienik. Po navadi potrebujemo dve ali tri različne velikosti, ščetke pa redno menjujemo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media