Poslanci "odzujfani" - upkojenci vedno bolj "zazujfani"

11. oktober 2019

Tako se glasi naslov javnega pisma, ki ga je Zveza Društev upokojencev Slovenije (Zdus) naslovila na poslance Državnega zbora RS v zvezi s predlaganimi spremembami Zakona o poslancih. Kot so zapisali, so »zgroženi nad dejstvom, da si v času, ko se napoveduje nova kriza, v času, ko drugim režete, sploh upate razmišljati, da bi sebi namenili še več.«  Vsebino pisma povzemamo v nadaljevanju.

 Kot je zapisal predsednik zveze  upokojencev, Janez Sušnik, je Zdus pred 14 dnevi na državni zbor naslovil zahteve za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev v letu 2020. Ker odgovora še niso prejeli, zdaj v javnem pismu zahteve ponavljajo:  

  • »Nesprejemljivo je, da se dogovarjate in sprejemate odločitve o višini kateregakoli socialnega transferja, ki bi presegal višino minimalne pokojnine za 40 let dela brez dokupa, ki znaša v letu 2019 530 evrov.
  • Vlada RS naj spoštuje sistemski zakon, 95.člen ZPIZ 2, ter izplača letni dodatek vsem v dveh oz. največ treh razredih, po sistemskem zakonu določenim upravičencem v rokih in pod pogoji, ki jih določa in v skupnem znesku 178 milijonov evrov. Prav tako naj se letni dodatek razbremenim obdavčitve.
  • 95. člen naj se dopolni z novim 4. odstavkom, ki bi določil sistemsko financiranje z »upokojenskim evrom« za delovanje upokojenskih in invalidskih organizacij na državni ravni, ki si prizadevajo predvsem za izboljšanje položaja upokojencev na področjih gmotnega položaja, zdravstva, sociale, bivanjskega standarda in humanitarne dejavnosti (stroške fizičnih oseb).
  • V 142/a členu ZPIZ 2 naj se uzakoni, da so organizacije na državni ravni upravičene do dodatka iz sredstev ZPIZ za šport, rekreacijo, gibalno kulturo in kulturo v višini od 190 do 200.000 evrov kot je bilo to zadnjih 20 let. Računsko sodišče je namreč ugotovilo, da ni zakonske podlage, zato dodatki več niso možni.
  • Izredna uskladitev bi se morala realizirati najpozneje v mesecu septembru ali oktobru in ne, kot je določeno, v mesecu decembru 2019.
  • Upokojencem naj se povrne za 7,2 odstotka, v obliki izrednega usklajevanja pokojnin, vse iz naslova neusklajenih pokojnin od leta 2010 do 2016. Prvotno stanje zaradi neusklajevanja je bilo 8,6 odstotka.
  • Nujen je sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi. Dolgoživa družba bi vas morala predramiti, da se navedeni zakon sprejme. Prav tako je potrebno vzeti v obzir vrzel v domovih za starejše in nameniti sredstva za izgradnjo novih domov, kar se že dolgo ni zgodilo.
  • Nujna je ponovna uvedba pogrebnine za vse 530 evrov. Trenutno jo prejmejo le socialno ogroženi v znesku 890 evrov.
  • Podpiramo predlog stranke DeSUS glede izredne uskladitve pokojnin za 1 odstotek pri 2,5 odstotni gospodarske rasti.«

Janez Sušnik v imenu Zdus poslance tudi vabi h razmisleku, ali naj res podprejo predlagane spremembe. Zapisali so, da je v času, ko vlada varčuje na plečih starejših in revnejših, sočasno, po navedbah Računskega sodišča, »brez slabe vesti 74 milijonov evrov našega denarja potrošila za raziskavo projektov Zakona o dolgotrajni oskrbi. Programu Starejši za starejše, za katerega potrebujemo 400.000 evrov, s katerim olajšamo življenje marsikateremu starejšemu z nizko pokojnino, ki si ne more privoščiti doma za ostarele, oskrbe na domu, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nameni 240.000 evrov. Že vaša kilometrina, 142.000 evrov, bi omogočila, da bi lahko naših 3500 prostovoljcev osrečilo vse, ki to pomoč zaradi nizkih pokojnin še kako potrebujejo in bi prostovoljcem zagotovilo vsaj 1 par čevljev na vsakih pet let, za vse njihove prehojene kilometre.«

Zahtevajo tudi " vrnitev neobdavčenega letnega dodatka v celoti, povrnitev škode v času ne usklajevanj od 2010 do 2016, še preostalih 7,2  od 8,6 odstotka, vrnitev pogrebnin za vse v višini 530 evrov, seniorske olajšave vsaj po 70. letu starosti".

Predsednik Zdus v pismu poslance spomni, da »za delo na terenu mesečno prejemate od 500 – 800 evrov  neobdavčenega denarja (odvisno od kraja izvoljenosti in bivanja), ki je namenjen za delo na terenu, delo med volivci. Polovica  Slovenk in Slovencev se dnevno vozi v službo v Ljubljano in večina ima plačan javni prevoz, tako kot ga imate zdaj vi. Bodite pošteni in omogočite potem plačilo kilometrine vsem in ne samo za vas.«

Ob koncu javnega pisma  je predsednik Zdus Janez Sušnik  posvaril poslanke in poslance, da bo »hitro konec mandata in čas, ko GREMO na VOLITVE. Upokojenci bomo znali oceniti kdo je za ljudi v tretjem življenjskem obdobju naredil največ.«


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media