Namesto sveče denar za dobrodelne namene

25. oktober 2019

Marsikateri že razmišljate o tem, koliko sveč boste letos prižgali na grobovih sorodnikov, prijateljev ali znancev. Ali ste pomislili, da bi namesto plastičnih sveč prižgali sveče iz odpadlega olja ali tekočega voska, ki ga po potrebi dolivate? Morda bi kupili stekleno ali keramično ohišje, ki ga lahko uporabljate več let, in v njih prižigate sveče iz čebeljega voska. Ali pa bi na grob položili le cvet. 

Lahko pa spomin na pokojne počastimo na drugačen način in prispevamo za katerega izmed dobrodelnih projektov. Fundacija Svečka že enajsto leto zapored pripravlja dobrodelni projekt Manj svečk za manj grobov. Poteka pod geslom »Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo«.

Prostovoljci v tednu pred 1. novembrom (načeloma od 26. oktobra do 2. novembra, različno po krajih) na stojnicah pred pokopališči v različnih krajih zbirajo prostovoljne prispevke – v zameno pa dobite simbolne zastavice sočutja, ki jih postavite na grob. Zbrana sredstva vsako leto namenijo za nakup zdravstvene opreme, ki rešuje življenja. V preteklih letih so zbrali  preko 250.000 evrov, ki so jih namenili za nakup defibrilatorjev, inkubatorjev za nedonošene otroke, UZ naprave za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, antidekubitusnih blazin za nepokretne bolnike in aspiratorjev. Sredstva so namenili tudi za raziskave rakavih obolenje, financirali so nakup številnih profesionalnih nosil za Gorsko reševalno službo in podprli še druge projekte. V projektu sodelujejo številne lokalne organizacije

Letos bodo stojnice pred pokopališči ali na drugih lokacijah v Celju, Dolu pri Ljubljani (Dolsko In Beričevo), Domžalah, Dobrepolju, Grosuplju, Hrastniku, Kopru, Litiji (Šmartno pri Litiji, Sava), Mariboru, Murski Soboti, Šentjurju, Škofji Loki, Trbovljah, Vojniku, Vuzenici in v Zagorju.

Prispevate pa lahko tudi z nakazili preko položnice ali s SMS donacijami. Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo SVECKA na številko 1919 in prispevali boste 1 evro  ali SVECKA5 in prispevali boste 5 evrov. Velja za uporabniker mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Izimobila, Telemacha, T-2ja in A1.

Podrobnosti najdete na: https://manjsveck-manjgrobov.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media