Moški zaslužijo več od žensk, a umrejo prej

19. november 2019

Danes, 19. novembra, je mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih (ki želi spodbuditi potrošnike k pogostejšem vključevanju polnozrnatih žit v prehrano), svetovni dan stranišč (ki opozarja na neurejene sanitarne razmere po svetu in s tem na veliko zdravstveno tveganje) ter mednarodni dan moških. Slednjega obeležujejo v več kot 70 državah sveta, pri tem pa pozornost namenjajo zdravju moških in pomenu dobrih odnosov med spoloma ter izpostavljajo pomen njihove pozitivne vloge v družbi in družini.

 Med prebivalci Slovenije je bilo 1. julija letos 1.045.835 moških oz. 2360 več kot žensk, kar je prvič, odkar so  v več kot 160-letni zgodovini na voljo zanesljivi podatki o prebivalstvu na sedanjem območju Slovenije.

In kakšen je povprečen moški v Sloveniji? Sodeč po podatkih državnega statističnega urada je Franc, star je 42 let in je tri leta mlajši od povprečne ženske. Ima nižjo izobrazbo kot ženske, vendar pa je  bila njegova povprečna mesečna bruto plača za lani višja od plače žensk (znašala je 1836 evrov, kar je 127 evrov več od plače žensk). Skoraj polovica moških je čezmerno hranjenih, 19 odstotkov pa je debelih. Moški pogosteje kot ženske umrejo pred 65. letom (lani je bilo prezgodnjih smrti med moškimi 23 odstotkov, med ženskami pa deset odstotkov). Najpogosteje (36 odstotkov) umrejo zaradi rakavih bolezni, na prvem mestu sta  rak prostate in pljučni rak; sledijo bolezni srca in ožilja 833 odstotkov)

Moški v Sloveniji se je lani odselil od staršev pri starosti 29,2 leta, kar je 2,2 leta kasneje od ženske. Prvič se je poročil pri starosti 32,6 leta, kar je 2,1 leta kasneje kot ženska. Zaposlil pa se je prvič pri starosti 24,5 leta, kar je 2,4 leta prej kot ženska. Statistični urad redno meri tudi  samooceno zadovoljstvo z življenjem in po lanskih podatkih so moški   s svojim življenjem enako zadovoljni kot ženske. 

In še to, deček, ki se je rodil leta 2018, naj bi dočakal 78,3 leta, kar je 5,7 leta manj kot deklica.

Povzeto po STA in A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media