Skupaj v osveščanju o raku trebušne slinavke

21. november 2019

 Na tretji četrtek v novembru, to je danes, obeležujemo svetovni dan raka trebušne slinavke ali pankreasa. Ob tej priložnosti je Združenje EuropaColon Slovenija pričela z dveletno vseslovensko kampanjo ozaveščanja, ki so jo poimenovali Skupaj smo v tem!. Cilj kampanje je čim več ljudi poučiti o simptomih ene najtežjih in najbolj zahrbtnih onkoloških bolezni, da bi jo odkrili čim bolj zgodaj.

Za rakom trebušne slinavke v Sloveniji vsako leto zboli okoli 400 ljudi, umre jih  380. Število obolelih je med moškimi in ženskami izenačeno. Večina obolelih je starejših od 60 let, a se starostna meja tako kot pri vseh rakih tudi tukaj spušča in niso več redki bolniki, mlajši od 40 let. Žal pa je ta rak eden najhujših, saj pri njem beležimo najnižje preživetje; pet let po diagnozi živijo le še okoli štiri odstotki bolnikov. Možnosti za daljše preživetje imajo le tisti bolniki, ki jim bolezen odkrijejo v zgodnjih stadijih, ko je še možna operacija. Teh je zdaj na leto okoli 20 odstotkov vseh bolnikov s to obliko raka, so povedali na današnji novinarski konferenci.

Borut Štabuc s kliničnega oddelka za gastroenterologijo UKC Ljubljana je razložil, da so med dejavniki tveganja za razvoj raka kronično vnetje trebušne slinavke, kajenje in prekomerno telesno težo. Ker so simptomi bolezni tako neznačilni, pa so na kliničnem oddelku zelo pozorni na ljudi, ki imajo nepojasnjeno vnetje trebušne slinavke pred 50. letom, na tiste, ki so imeli to vrsto raka v sorodstvu, pa tudi na bolnike z na novo odkrito sladkorno boleznijo, ki se pojavi po 50. letu brez posebnega vzroka oz. dejavnikov tveganja. Zdravljenje raka je uspešno, kadar je tumor manjši od enega centimetra, žal pa je takih bolnikov zelo malo. 

Vendar po besedah Janje Ocvirk z onkološkega inštituta tudi zelo majhni tumorji lahko pomenijo že napredovalo bolezen. Zato bolnike po operaciji še dodatno zdravijo z različnimi metodami.

Ivka Glas iz združenja EcuropaColon Slovenija  pa je opozorila na "nevzdržno stanje" tako za bolnike kot za zaposlene na kliničnem oddelku za gastroenterologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in se zavzela za izboljšanje prostorskih pogojev.

 V kampanji  Skupaj smo v tem  med  drugim sodelujejo nekdanja smučarska tekačica Petra Majdič, glasbenik Aleksander Mežek in nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki se je udeležil novinarske konference. Povedal je, da je bil pretresen, ko je izvedel, kako zahrbtna je ta bolezen in koliko sodržavljank in sodržavljanov se z njo bori. Svarilo, naj bomo pozorni na znake bolezni, je po njegovih besedah vsekakor na mestu. 

Ker vijolična barva simbolizira ozaveščanje o raku trebušne slinavke, bo ta večer po vsej Sloveniji v odtenkih vijoličaste barve osvetljenih kar 62 objektov.

Simptomi raka trebušne slinavke so pogosto nejasni in zlasti v začetnih stadijih jih ljudje pogosto spregledajo. Med značilnimi so nenadno slabo počutje, ki traja dlje časa, izrazito temen urin in svetlo, skoraj sivo blato, naglo in občutno hujšanje, porumenelost kože in sluznic ter bolečine v predelu žličke ali na sredini hrbta.

A. Ž. in STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media