Sočutna podpora na poti okrevanja

22. november 2019

 Tretjo soboto v novembru po svetu obeležujejo mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so izgubile bližnjega zaradi samomora. Pripravljajo različne dogodke, s katerimi izražajo solidarnost in opozarjajo na bolečino in stisko, ki jo doživljajo svojci.

Tej pobudi se že tretje leto zapored pridružuje Slovenija. Čeprav število samomorov v zadnjih letih upada, je naša država po številu samomorov še vedno visoko nad evropskim povprečjem. Lani je samomor prizadel 353 družin,  to pa pomeni veliko več družinskih članov.

 V znak simbolične podpore vsem tistim, ki trpijo zaradi samomorov, Združenje Ozara Slovenija, Inštitut Rahločutnost in Med.Over Net, ob podpori Zavoda Pogreb ni tabu in Slovenskega društva Hospic  organizirajo simbolno prižiganje 353 sveč solidarnosti in upanja. Pridružite se jim lahko v soboto, 23. novembra, ob 17. uri, na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Združenja Ozara bo udeležencem delilo knjižico misli in občutenj najbolj prizadetih, z naslovom Zakaj tako boli?

Kam po pomoč 

Za svojce in prijatelje osebe, ki je storila samomor, je to izredno boleča in travmatična izkušnja, soočajo se  s plato čustev, od krivde, obupa, strahu, sramu, jeze do neskončne žalosti. Potrebujejo sočutnega sogovornika, še bolj pa strokovno podporo, da lahko izrazijo boleča čustva, se razbremenijo ter okrevajo, pravijo strokovnjaki, ki pa opažajo, da primanjkuje terapevtskih skupin za pomoč svojcem po samomoru v družini.

Na portalu Med.Over.Net je poseben forum Pomoč svojcem - Za žalujoče po izgubi zaradi samomora, kjer lahko svojci med seboj izmenjajo svoje občutke in doživljanja ter dobijo tudi prvo psihoterapevtsko pomoč. V stiski pa se lahko po pomoč obrnejo še na naslednje naslove:

Telefonsko svetovanje

* 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski, od 19. do 7. ure zjutraj;

* 116 123 – Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik, 24 ur;

* 080 11 55 – SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja, vsak delovnik od 12. do 22. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih od 18. do 22. ure;

*116 111 – TOM – Telefon za otroke in mladostnike, od 12. do 20. ure

Osebni pogovori

  • Pogovor s strokovnjakom: obrnite se na osebnega zdravnika ali na psihiatra, psihologa ali psihoterapevta, ki dela v najbližjem zdravstvenem domu, na psihiatrični kliniki ali v zasebni praksi oziroma pri koncesionarju.
  • Nujna pomoč: Kadar je duševna stiska zelo huda, pokličite dežurno službo ali 112.
  • Svetovalne službe:

*Posvet – Center za psihološko svetovanje, Svetovalnica Ljubljana in Svetovalnica Kranj, T: 031 704 707, www.posvet.org;

*Psihološka svetovalnica TU SMO ZATE, Celje, T: 031 778 772; www.tosemjaz.net,

*Slovensko društvo hospic, odbori po celotni Sloveniji, T: 051 419 558, zalovanje@hospic.si, www.hospic.si,

*Pomoč je mogoče dobiti tudi na centrih za socialno delo (CSD) in v številnih nevladnih organizacijah, ki delujejo v različnih regijah, na spletnih straneh: www.rahlocutnost.si, www.pogreb-ni-tabu.si

Za otroke in mladostnike

Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Ljubljana, T: 01 583 75 00;

Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor, T: 02 234 97 00;

Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Koper, T: 05 627 35 55b.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media