Invalid naj bo slišan, viden in razumljen, ne glede na oviranost

3. december 2019

Danes zaznamujemo mednarodni dan invalidov in oseb s posebnimi potrebami. Združeni narodi spodbujajo invalide k dejavnemu sodelovanju in prevzemanju vodstvenih vlog v družbi. V prizadevanjih za izboljšanje položaja invalidov in oseb s posebnimi potrebami je bila leta 2006 sprejeta konvencija o pravicah invalidov, ki jo je podpisalo 153 držav, tudi  Slovenija, kjer z invalidnostjo živi 170.000 ljudi, kar predstavlja 8,5 odstotka prebivalstva.

Svet za invalide je v svoji poslanici navedel, da je Slovenja v letih po ratifikaciji konvencije o pravicah invalidov pokazala, da gre po pravi poti in da sledi svojim obveznostim iz konvencije. A po njihovem opozorilu bi moral svet delovati kot osrednji organ za spremljanje uresničevanja konvencije, vendar mu ta vloga še ni priznana. Še vedno namreč deluje le kot posvetovalni organ in njegovi sklepi nimajo izvršne moči, zato  je treba položaj in področje delovanja sveta zakonsko urediti in hkrati zagotoviti potrebne kadrovske in finančne vire, so pozvali.

Svet je spomnil tudi na pomen izvajanja določb, ki urejajo pravice invalidov do neoviranega dostopa do grajenega okolja. Stanje na tem področju se prepočasi spreminja, zato je treba bolj dosledno izvajati zakonodajo, so izpostavili. Čim prej je treba v slovenski pravni red po njihovih besedah prenesti tudi evropsko direktivo o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide.

Poslanico so na javnost naslovili tudi v Zvezi društev civilnih invalidov vojn Slovenije, ki so poudarili nesmiselnost vojn in potrebo po sporazumnem reševanju konfliktov na vseh ravneh.

 Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa ob današnjem dnevu invalidov izpostavlja, da je sprejemanje sočloveka, ne glede na njegove osebne okoliščine, odraz zrelosti družbe. »Naj današnji dan ne mine v trepljanju po ramah in zadovoljstvu, da smo se spomnili nanje. Spoštovanje in razvitost bomo pokazali takrat, ko bo vsakemu invalidu omogočeno, da bo lahko prišel tja, kamor bo želel. Ko mu bo omogočeno, da bo slišan, viden in razumljen, ne glede na svojo oviranost.« Soustvarjanje napredka je po besedah Petra Svetine odgovornost vseh, ne glede na posameznikove psihofizične sposobnosti. »Sprejemanje invalidov v slovenski družbi se je v zadnjih desetletjih sicer izboljšalo, a bomo morali narediti še veliko do zagotovitve njihove enakopravne vključenosti v družbo,« poudarja varuh človekovih pravic.

Po njegovem mnenju je Slovenija naredila nekaj pomembnih korakov v smeri inkluzije, a je vendarle odprtih še nekaj konkretnih vprašanj, ki zahtevajo nujne odgovore. »V letošnjem letu želim zato še posebej opozoriti na neizvajanje Konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov na področju deinstitucionalizacije. Vlada in pristojna ministrstva se na tem področju ne odzivajo na potrebe invalidov in ne zagotavljajo potrebnih podpornih storitev v skupnosti. Institucionalno mišljenje in povečevanje kapacitet v institucijah, načrtovanje in gradnja manjših institucij namesto velikih, namreč niso koraki v smeri izvajanja Konvencije. Deinstitucionalizacija je odmik od institucionalnega mišljenja, v smer samostojnega življenja s podporo v skupnosti. Država jo je dolžna zagotoviti, zato bomo pri Varuhu človekovih pravic nad tem bdeli, aktivno opozarjali na anomalije in zahtevali ukrepe,« še izpostavlja Svetina.

 Predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Dejan Židan in predsednik vlade Marjan Šarec bodo ob mednarodnem dnevu pripravili tradicionalni sprejem za predstavnike invalidskih organizacij. V DZ bodo odprli fotografsko razstavo Ljubezen do drugačnosti. Mednarodni dan pa bodo z različnimi dogodki zaznamovali tudi drugod po državi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media