Opozorila o prostorski stiski za hematološke bolnike

13. december 2019

 Za pomoč pri obravnavi hematoloških bolnikov je zdravnikom na voljo strokovni priročnik Nujna stanja v hematologiji, ki naslavlja vprašanja kliničnih značilnosti, diagnostike in osnovnih terapevtskih ukrepov. Ob predstavitvi so strokovnjaki in predstavniki bolnikov opozorili na prostorsko stisko, s katero se srečujejo hematološki bolniki.

Po besedah predstojnika kliničnega oddelka za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Sama Zvera je novi brezplačni priročnik nadaljevanje dobro sprejetega, lani izdanega priročnika Kako brati krvno sliko. S takimi publikacijami želijo zdravnikom, ki se pri svojem delu srečujejo s hematološkimi bolniki, pomagati pri interpretaciji krvne slike in strokovni obravnavi. Izkazalo se je namreč, da je znanje zdravnikov o krvi in hematoloških boleznih pomanjkljivo. Zver ob tem upa, da bodo s posebnim predmetom o krvi, ki so ga v program medicinske fakultete vpeljali letos, več študentov spodbudili za to specializacijo in tudi sicer med medicinskim osebjem dvignili raven znanja o krvi.

Priročnik za strokovno javnost tudi za bolnike predstavlja dodano vrednost, je prepričana izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic. "Diagnoze bodo postavljene prej, okrevanje in zdravljenje bosta boljša in hitrejša," je prepričana.

Predstojnik interne klinike UKC Ljubljane Zlatko Fras in predsednik Združenja hematologov Slovenije Matevž Škerget sta ocenila, da je razvoj na področju hematologije v zadnjih letih izredno hiter. V združenju hematologov se zato trudijo, da bi z rednimi srečanji in izobraževanji poenotili slovensko stroko, predvsem v manjših bolnišnicah, kjer je prenos znana bistveno manjši, je pojasnil Škerget. Prav tako s pripravo strokovnih in razumljivih informacij pomagajo bolnikom, ki danes "niso samo pasivni, ampak aktivno udeleženi v zdravljenje".

Kristina Modic je ob tem pristojne pozvala, naj poskrbijo za varne prostore za zdravljenje hematoloških bolnikov. Kot je dejala, je oddelek za hematologijo v ljubljanskem kliničnem centru odličen, bolniki pa nato z imunsko oslabljenimi sistemi prihajajo na kontrolne preglede v ambulante poliklinike, kjer so tudi bolniki z nalezljivimi boleznimi. "Nevarne razmere je treba čim prej urediti. Ne bomo dali miru," je napovedala.Samo Zver pa je dodal: "Imamo ljudi, imamo znanje, naši strokovnjaki se nenehno izobražujejo, nimamo pa tehničnih zmogljivosti za vpeljavo najnovejših metod zdravljenja."

Vaša življenjska doza

Rezultati pilotnega obdobja programa, ki se je izvajal dve leti kažejo, da se bolniki s krvnimi raki z vključitvijo v celovit in brezplačen rehabilitacijski program Skupaj na poti do zdravja lahko hitreje vrnejo nazaj v življenje.  Program pomaga preprečevati neželene učinke težkega zdravljenja, poveča možnosti za ozdravitev, omogoča hitrejše okrevanje ter hitrejšo in lažjo vrnitev nazaj v socialno, delovno ali izobraževalno okolje. Program si želijo razširiti v vse slovenske regije in prvi dogovori kažejo, da bo v začetku naslednjega leta lahko zaživel poleg Ljubljane in Maribora tudi v Novi Gorici in v Novem mestu. A le, če bodo uspeli zbrati dovolj finančnih sredstev, zato se s pozivom k donaciji obračajo na slovensko javnost, da jim pomaga z donacijami prek TRR, SMS ali 0,5 odstotka dohodnine. Več informacij na: http://www.limfom-levkemija.org/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media