Praznična drevesca z nalepkami svetlo modre barve

17. december 2019

Drevesca iz gozdov in nasadov po Sloveniji, namenjena za okras in praznovanje, morajo biti v letošnjem decembru med prevozom in prodajo označena z nalepko svetlo modre barve in letnico 2019. Največ teh drevesc na trg prihaja s Kočevskega. Odslužena drevesca sodijo v zabojnike za organske odpadke ali pa jih skurite v pečeh. 

Pridobivanje okrasnih drevesc iz gozdnih površin usmerja Zavod za gozdove Slovenije, pri katerem lastniki gozdov dobijo nalepke skupaj z odločbo, v kateri so zapisane usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih drevesc iz gozda. Do 25 nalepk dobijo brezplačno, za večje število nalepk pa morajo odšteti po 27 centov na nalepko. Najpogosteje se za okrasna drevesca pridobiva drevesca smreke, redkeje jelke in bora.

Brez nalepk so na tržišču lahko okrasna drevesca iz uvoza, okrasna drevesca v lončkih ter drevesca tistih drevesnih vrst, ki v slovenskih gozdovih niso domača, kot so denimo kavkaške jelke in srebrne oziroma bodeče smreke. Prodajalci drevesc morajo imeti pri sebi ustrezen dokument, ki dokazuje izvor drevesc, za drevesca, pridobljena v gozdu, pa je to odločba za pridobivanje okrasnih dreves, ki jo izda zavod za gozdove.

Ob tem na zavodu opozarjajo, da velika ponudba okrasnih drevesc negozdnih drevesnih vrst (kavkaške jelke in srebrne oziroma bodeče smreke) iz tujih nasadov predstavlja tudi grožnjo slovenskim gozdovom, saj se lahko z njimi v Slovenijo zanesejo bolezni. Ena teh bolezni je sušica jelovih poganjkov, ki je po zdaj znanih podatkih razširjena v nasadih božičnih drevesc v državah Severne Evrope in v Veliki Britaniji.

Zato v zavodu za gozdove spodbujajo nakup naravnih, v Sloveniji pridelanih okrasnih drevesc, in poudarjajo, da so pridelana na način, ki najmanj škoduje našemu življenjskemu okolju, upoštevajoč način pridelave in prevoz na tržišče. "Uporaba navadne smreke, pridobljene iz lokalnega gozda v skladu z usmeritvami Zavoda za gozdove Slovenije, je naravi najbolj prijazna oblika novoletne okrasitve," ocenjujejo na zavodu.

Ob tem zavod opozarja tudi na pravilno ravnanje z odsluženimi okrasnimi drevesci. Ko odslužijo, zavod prosi uporabnike, naj jih razrežejo in odložijo v zabojnike za organske odpadke ali pa jih skurijo v pečeh. "Odlaganje odsluženih okrasnih drevesc v naravo namreč predstavlja nevarnost za vnos bolezni v gozd," opozarjajo na zavodu in dodajajo, da tudi odsluženih okrasnih drevesc iz lončkov v gozd ni dovoljeno saditi.

Na zavodu opozarjajo še, da omejitve veljajo tudi za nabiranje mahu, ki se v tem času uporablja za postavitev jaslic. V gozdu je dovoljeno nabrati do dva kilograma mahu, pri čemer lahko na eni površini odvzamemo največ petino vsega mahu.

Povpraševanje po domačih okrasnih drevescih v zadnjih letih pada. Zavod za gozdove je leta 2000 izdal okoli 58.000 nalepk, pet let kasneje 38.000 nalepk, v letu 2010 jih je izdal 30.000. Lani je zavod lastnikom gozdov in lastnikom oziroma najemnikom namenskih zemljišč za pridelavo okrasnih drevesc izdal 21.500 nalepk.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media