Jaslice v tihem kotu, k sebi so me povabile ...

23. december 2019

Jaslice so eden od simbolov praznovanja  in ljudska domišljija uprizarjanja svete družine je neizmerna. Vzemite si čas v prazničnih dneh in obiščite kakšno razstavo jaslic. 

Društvo za ohranjanje dediščine Gradež vabi na največjo razstavo jaslic v Sloveniji (lani jih je bilo več kot 350). Jaslice so iz vseh mogočih materialov, vseh možnih velikosti in oblik. Razstavljene so v sušilnici, kapelicah, stari gostilniški kleti in različnih gospodarskih poslopjih, pod kozolcem, na oknih, v imitaciji Županove jame ter na prostem po vsej vasi. Ponosni so na dve zbirki, ki sta stari več kot 150 let, ter na to, da so prinesene že z vseh celin.

Vodeni ogledi bodo 29. decembra 2019 ter 2. januarja 2020, ob 17.30, ko bodo obiskovalci izdelovalce jaslic (rezbarje in klekljarice) lahko opazovali pri delu. Med tednom si je v spremstvu vodnikov možno ogledati razstavo od 16. do 19. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 13. do 19. ure. 

V kartuziji Jurklošter je na ogled razstava slovenskih jaslic, ki so jo pripravili v Društvu ljubiteljev jaslic Slovenije ter v Zavodu Odon in župniji Jurklošter. Razstavljenih je okoli 60 jaslic različnih velikosti, oblik in materialov. Jaslice v kartuziji Jurklošter si je mogoče ogledati ob sobotah, nedeljah in praznikih med 14. in 16. uro vse do 2. februarja.

V Zavodu Marianum v Veržeju je na ogled blizu 60 jaslic slovenskih rokodelcev ter otrok iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol. V ospredju so jaslice iz lesa Petra Gojkoviča iz Spuhlje pri Ptuju. Razstava bo na ogled do 2. februarja 2020, ob delavnikih od 9. do 15. ure, ob sobotah od 9. do 12. ure. Ob tej priložnosti obiščite še Čebelarstvo Tigeli – Čebelarski muzej, kjer bodo v soju božičnih lučk postavljene medene hiške. Ogledate si jih lahko do 6. januarja 2020, in sicer od ponedeljka do sobote od 12. do 17. ure.

 Turistično društvo Vojnik je tudi letos pripravilo Božični Vojnik. Na prostem, okoli cerkve, po bližnjih ulicah in dvoriščih so postavili domiselne podobe svete družine iz najrazličnejših materialov, v Jernejevem domu pa so na ogled manjše in nekatere zelo stare. Ogledate si jih lahko vse do 4. januarjem 2020.

V vasi Selšček nad Cerknico so domačini postavili (v naravni velikosti) jaslice iz kartona, po vzoru tistih, ki jih je pred stotimi leti naredil Maksim Gaspari. Slikar se je namreč v tej vasi rodil. Ogledate si jih lahko v večernih urah, vse do 10. januarja 2020.

V Ljubljani so na Gallusovem nabrežju postavljene jaslice iz slame. Figure v naravni velikosti so 
 delo amaterskega umetnika Antona Kravanja. Na gradu, točneje v Grajski kapeli so na ogled lesene jaslice, ki jih je naredil kipar Miro Rismondo. V Živalskem vrtu pa zadnja leta pripravijo žive jaslice oziroma Božično zgodbo, v katerem nastopajo zaposleni v živalskem vrtu, živali (ovce, osel, vol in kamele) in glasbeni gostje. Ogledate si jo lahko od 25. do 30. decembra ob 17. uri. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media