Skupščina ZZZS potrdila letošnji finančni načrt 

9. januar 2020

 Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je potrdila finančni načrt zavoda za letošnje leto. Ob tem so zavrnili finančni načrt za prihodnje leto. Člani skupščine namreč  o tem želijo glasovati šele potem, ko bodo dobili zagotovilo vlade, da bo državni proračun v prihodnjem letu prevzel financiranje terciarja 1, kamor spada izobraževalna in raziskovalna dejavnost klinik in inštitutov, na leto pa za to namenijo 30 milijonov evrov.

Soglasje k finančnemu načrtu, ki predvideva za 204,7 milijona evrov višje prihodke v primerjavi z lani, ti bodo tako znašali 3,309 milijarde evrov, mora dati še vlada. Odhodki se bodo letos povečali za 266,3 milijona evrov oz. 8,7 odstotka na 3,320 milijarde evrov. Tako je predvideno, da bo ZZZS posloval z 10,4 milijona evrov minusa, kar bodo pokrili s presežki sredstev iz preteklih let.

ZZZS bo od 22,9 milijona evrov, kolikor bodo imeli več za povečanje obsega programov in pravic, pet milijonov namenil za skrajševanje čakalnih vrst, dodatnih 5,2 milijona evrov za draga bolnišnična zdravila, slaba dva milijona evrov za širitev pravic na področju cepiv in 800.000 evrov za širitev programov Dora in Svit.

Širijo tudi pravice do nekaterih medicinskih pripomočkov, zaradi česar je skupščina potrdila spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Upravičenci za medicinske pripomočke za inkontinenco bodo dobili eno oziroma za nekatera zdravstvena stanja dve plenici na dan več. Širi se pravica do merilnikov krvnega sladkorja za nekatere bolnike s sladkorno boleznijo.  Na leto naj bi za te novosti namenili skoraj 10 milijonov evrov, a bodo spremembe začele veljati v drugi polovici leta.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media