Zahteva po takojšnjih aktivnostih za izboljšanje položaja starejših

14. januar 2020

 Srebrna nit – Združenje za dostojno starost, ki že več kot dve leti opozarja na neprimerno politiko državnih organov na področju celostne skrbi za starejše, je na predsednika vlade ter predsednike koalicijskih strank naslovilo novo javno pismo.  Pripravili so tudi peticijo za izboljšanje razmer.

V njem zahtevajo,  da vlada z rebalansom prednostno in takoj zagotovi proračunska sredstva, s katerimi bo mogoče pomembno skrajšati predolge čakalne dobe starostnikov v ustrezne ustanove. To bo mogoče samo z  gradnjo novih domov, s financiranjem stanovanjskih skupnosti, prizidkov k obstoječim javnim socialnim zavodom ali z nadgradnjo in odkupom ter dokončanjem investicij v Vrtojbi, Osilnici in drugje. Ministrica za delo, Ksenija Klampfer naj takoj odredi revizijo obstoječih in/ali nasedlih investicij na tem področju ter porabi evropska sredstva, ki so na voljo.

Kot navajajo v pismu, ministrstvo za delo zavaja državljanke in državljane z objavami, da bo država zagotovila 1.700 mest za starejše. Dejstvo je, da bo ministrstvo samo ponovno razpisalo koncesije, ki jih bodo dobili domači zasebniki in tuje korporacije. »Tako bomo starejši iz preskromnih pokojnin s pomočjo sorodnikov plačevali stroške financiranja gradnje teh domov. Torej, namesto za naše starejše, Slovenija investira v dobiček tujcev! In peščico domačih posrednikov pri tem poslu,« so zapisali in dodali, »da starejši ne bomo pristali na nadaljnje zmanjševanje pravic v okviru dolgotrajne oskrbe in z eno plenico na dan več nas niste odpravili.« Po odločitvi skupščine zavoda za zdravstveno varstvo bodo namreč bolniki z inkontinenco od julija upravičeni do ene plenice več …

Desetletje in več trajajoče nesoglasje med ministrstvom za zdravje in ministrstvom za delo je množico (podatki na dan 13. 1. 2020 https://servis.ssz-slo.si/porocilo.pdf: 11.784 aktualnih in 26.014 evidentiranih vlog in minus eno prosto mesto v vseh zavodih) oslabelih, pomoči potrebnih starostnikov postavilo pred zaprta vrata. Zato Srebrna nit odločno poziva odločevalce, naj končno prisluhnejo potrebam ljudi, uskladijo stališča ter po hitrem postopku sprejmejo zakon o dolgotrajni oskrbi in stabilen javni solidarnostni vir financiranja ter ustrezne ukrepe, da bomo imeli dovolj strokovnega in empatičnega kadra, ki bo izvajal integrirane storitve za starejše.

 

V odprtem pismu združenje Srebrna nit zahteva: sprejem rebalansa proračuna za leti 2020 in 2021; sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi, sprejem ustreznih ukrepov za zagotovitev ustreznega kadra v socialnih zavodih in ustanovitev organa, pristojnega za potrebe starejših prebivalcev.  Celotno pismo je objavljeno na spletni strani www.pravapeticija.com, zato pozivajo vse, ki se z navedbami strinjajo, da podpišejo peticijo. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media