Za cepljenje proti gripi  še ni prepozno

30. januar 2020

 Vrh sezone gripe in porast števila obolelih se je v Sloveniji letos začel prej kot lani, vendar zdravniki opozarjajo, da je cepljenje še smiselno, saj sezona gripe običajno traja do konca marca ali celo do začetka aprila.

Na Infekcijski kliniki v Ljubljani je zadnje dni  izjemno povečan priliv pacientov. »Med bolniki prevladujejo otroci, predvsem šolarji. V prihodnjih dveh tednih  pričakujemo tudi porast odraslih pacientov. Za cepljenje proti gripi nikakor ni prepozno, saj se zaščita ustvari v 14 dneh,« je poudarila asist. Tatjana Mrvič, dr. med., vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb na UKC Ljubljana.  Če v vmesnem obdobju oseba, ki je bila cepljena,  zboli, pa lahko protitelesa omilijo potek bolezni.

 Gripa nikakor ni nedolžna bolezen in zaradi nje vsako leto zabeležimo nekaj smrtnih primerov. Zapleti so pogosto pri otrocih in pri starejših ali kroničnih bolnikih. Najpogostejši zapleti, ki se pojavijo ob gripi, so  pri otrocih zelo visoka vročina, lahko tudi vročinski krči, ob katerih je treba otroka za 24 ur hospitalizirati. Gripa lahko povzroči okužbo pljuč ali pa olajša vdor bakterij v telo, zaradi česar se pojavi sekundarna pljučnica. Ravno ta je običajno večji problem pri odraslih bolnikih.  Lahko pa se hudo poslabša astma in kronična obstruktivna bolezen pljuč, zaradi česar morajo bolniki prejeti podporno zdravljenje s kisikom. Velikokrat imajo bolniki tudi težave s srcem - infarkt ali motnje srčnega ritma.

Zaradi povečanega števila okužb so v UKC omejili obiske na vseh oddelkih na eno zdravo osebo med 15. in 17 uro,  ob prihodu v bolnišnico naj si razkuži roke, to naj stori tudi ob odhodu iz sobe. Obiskovalce prosijo, da se držijo navodil osebja o uporabi zaščitnih mask, kjer je to potrebno, in higiene rok. Smiselna je uporaba kirurških mask, če morate na pregled v zdravstveni dom, kjer so majhne čakalnice. Vendar maska ščiti do dve uri (dokler ni mokra), če jo ima posameznik nenehno na sebi. Takoj, ko jo snamete, ni več uporabna.

Zdravniki cepljenje priporočajo vsem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred gripo. Še zlasti pa kroničnim bolnikom, starejšim osebam, majhnim otrokom (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnicam ter osebam z izjemno povečano telesno težo. Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.

Vse naštete skupine razen majhnih otrok so v sezoni 2019/2020 upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi (stroške krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja). Cepite se lahko pri izbranih osebnih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji. Za samoplačnike stane cepljenje 14 evrov.

Higiena, higiena, higiena ...

V tednih, ko so virusi gripe pa tudi drugih obolenj zelo živahni velja upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni:

- izogibamo se prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi (trgovine, knjižnice, avtobusi, vlaki ...);
- pogosto in temeljito si umivamo roke z milom in vodo - tudi konice prstov in med prsti ter  zapestja; 
- pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo oziroma kašljamo v rokav;
- redno čistimo površine in predmete z vodo in detergentom (ne pozabimo na kljuke, daljince, telefone ...
- redno zračimo prostore;
- če zbolimo, ostanimo doma.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media