Po poti kulturne dediščine Žirovnica

5. februar 2020

Cerkev sv. Marka v Vrbi

V spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna se 8. februarja podajte v njegovo rojstno vas na tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica. Ob 13. uri bo pred njegovo rojstno hišo v Vrbi osrednja slovesnost.

Pot kulturne dediščine Žirovnica je ena najstarejših tematskih poti v Sloveniji in  povezuje kulturno-zgodovinske spomenike v vaseh pod Stolom, med katerimi se nahaja pet osrednjih točk. To so Prešernova rojstna hiša v Vrbi, rojstna hiša Matije Čopa v Žirovnici, kjer je celotna pot predstavljena tudi v igrano-dokumentarnem filmu Ni ga lepš’ga kraja, Spominski čebelnjak Antona Janše na Breznici in rojstni hiši pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah.

 Krožna pot je dolga 10 kilometrov, speljana je po lokalnih, vaških in poljskih cestah, del poti tudi po pašniku nad vasmi. Označena je z usmerjevalnimi tablami, ki vas vodijo od ene do druge znamenitosti. 

Z nakupom pohodnikove kartice, na kateri na petih postajah zbirate spominske žige, si zagotovite tudi brezplačne prigrizke in tople napitke na poti. Pohodnikova kartica stane 2 evra, kupite jo lahko v Prešernovi in Čopovi rojstni hiši.

Na osrednji slovesnosti pri Prešernovem spomeniku v Vrbi bodo ob 13. uri nastopili Mešana pevska skupina dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica, igralka Tina Gorenjak in glasbena skupina Katalena. Slavnostna govornica na prireditvi bo umetnica Lara Jankovič, pozdravni nagovor bo imel župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar.

Slovenske železnice poleg rednih vlakov na slovenski kulturni praznik uvajajo tudi nekaj izrednih postankov vlakov v Žirovnici (denimo ob 7.26 in 9.22 odpelje vlak iz Ljubljane, ob 7.54 pa z Jesenic).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media