Pnevmokokne okužbe ogrožajo starejše

4. februar 2020

V sekciji za preventivno medicino opozarjajo na povečano število bolnikov s pnevmokoknimi okužbami, kar je po njihovem mnenju posledica slabe precepljenosti in ozaveščenosti prebivalstva. Medtem ko za majhne otroke to cepljenje krijejo iz javnih sredstev, je za odrasle samoplačniško, razen za bolnike z imunsko pomanjkljivostjo, presajenim kostnim mozgom, odstranjeno vranico, levkemijo, Hodgkinovo boleznijo, rakave bolnike in bolnike s presajenimi organi.

Samoplačniško cepljenje stane okoli 65 evrov, zato se v sekciji za preventivno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu zavzemajo, da bi ga zdravstvena zavarovalnica plačala za starejše od 65 let, ki spadajo med bolj ogrožene.Ti potrebujejo le en odmerek, medtem ko morajo mlajši ljudje cepljenje ponoviti po petih letih.

Pnevmokoki lahko povzročijo vnetje obnosnih votlin, vnetje srednjega ušesa, pljučnico, okužbo krvi in vnetje možganskih ovojnic oz. meningitis. Nekatere hujše pnevmokokne okužbe, kot so pljučnica, sepsa, meningitis, se lahko končajo tudi s smrtjo, je dejala epidemiologinja Alenka Kraigher. Pri starejših pa okužbe v večini primerov potekajo v obliki pljučnice.  "Pnevmnokokno cepljenje je poleg cepljenja proti gripi pomembno za vse generacije, še posebej za starejše, ker je za njih tveganje za težek potek bolezni še toliko večje," je poudarila. 

Mikrobiologinja Metka Paragi je pojasnila, da v nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano redno spremljajo invazivna pnevmnokokna obolenja. Slovenija je bila vedno med državami z zelo visoko stopnjo okužbe, ker so vse države že pred nami uvedle cepljenje. "V Sloveniji smo šele leta 2015 uvedli neobvezno cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, najprej 10-valentno cepivo, ki smo ga februarja zamenjali s 13-valentnim, ker so bili dodani trije pomembni serotipi," je dejala. 

Specialistka družinske medicine Nena Kopčavar Guček je poudarila, da cepljenje proti pnevmokoknim okužbam rešuje življenja. Najbolj ranljivi starostni skupini sta otroci, stari do pet let, in starejši od 65 let, zato jim priporoča cepljenje.  


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media