Inovativna živila, letos tudi z ajdo

5. februar 2020

Inštitut za nutricionistiko je že šesto leto zapored pripravil izbor najbolj inovativnih slovenskih živil. To so živila, ki so proizvedena v Sloveniji, sledijo smernicam zdravega življenja (vsebujejo manj soli in manj sladkorja) in so jih proizvajalci dali na trg v zadnjem letu. Namen  projekta je ozaveščanje potrošnikov, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila, ter spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil z ugodnejšo hranilno sestavo.

Letos je bil prvič poudarek na živilih iz ajde. Kot je poudaril  prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je ajda »izjemno hranljivo živilo, zato želimo s projektom po eni strani podpreti kmetovalce in živilsko industrijo pri učinkoviti pridelavi in uporabi navadne in tatarske ajde v proizvodnji visoko kakovostnih živil, po drugi strani pa spodbuditi prebivalce k povečanemu obsegu uživanja ajde.«

Na razpis, ki so ga objavili maja lani, so proizvajalci živil in potrošniki predlagali 84 različnih živil. Dve tretjini sta »prestali« prvo sito, sestavo živil,  nato pa je komisija, ki so jo sestavljali strokovnjaki s področja prehrane, živilske tehnologije, živilske kemije in agronomije,  preverjala še druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku ter okolju.

Izbrala  je 11 najboljših živil v posameznih kategorijah, ki bodo lahko nosila znak "Inovacija leta 2020".

Posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je prejelo podjetje Panorganix iz Ljutomera za linijo slovenskih rezanih solat. Na kmetiji v  Ljutomeru poskrbijo, da je narezana mešanica solat ali špinača v 24 urah po nabiranju že pri potrošniku.

Podjetje Mercator Emba pa je prejelo posebno nagrado za inovativnost pri zmanjševanju vsebnosti sladkorja za Benquick kakavov prah  z zmanjšano vsebnostjo sladkorja (za 30% manj sladkorja) in Sladki greh desertni preliv z okusom čokolade brez dodanega sladkorja.

Nagrade  za inovativnost so še prejeli:

  • Bio dobrote - Kmetija Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni (izdelan iz mleka, pridelanega na ekološki kmetiji Žgajnar, na voljo je tudi jogurt z lanenimi semeni in jagodo).
  • Ljubljanske mlekarne za gosti jogurt Siggi's skyr (tradicionalni islandski tip jogurta, zgoščeni jogurt brez maščob in z visoko vsebnostjo beljakovin).
  • Don Don za kruh proteinc (iz ovsene in pšenične polbele moke z dodanimi bučnimi in lanenimi semeni, bogato posut z mešanico sončničnih in sezamovih semen).
  • Mercator IP za Minute zelenjavni namaz Veganski tatarc (glavni sestavini sta leča in sušeni paradižniki, katerih aroma je prefinjeno zaokrožena z izbranimi začimbami).

Med izdelki iz ajde so nagrado za inovativnost prejeli:

  • v skupini žitnih izdelkov z ajdo: Polenta naše none z ajdo, Mlinotest živilska industrija  (mešanica koruze in ajde, pripravljena v treh minutah)
  • v skupini pekovskih izdelkov iz ajde: Tatarski hlebček, Spar Slovenija (pripravljen iz drobljenca in moke tatarske ajde moke, z manj soli in ročno oblikovan)
  • v skupini ajdovih izdelkov: Ajdovi hrustavčki, Kmetija Klepec iz Bele Krajine (pripravljeni  z nakaljevanjem hladno oluščene ajdove kaše, ki jo sušijo na nizki temperaturi)
  • v skupini pred-pripravljenih ajdovih izdelkov:  Ajdov narastek s tofujem, Minute Mercator IP (narastek iz ajdove kaše, zelenjave in tofuja, ki je med drugim tudi vir beljakovin in prehranskih vlaknin)
  • v skupini ajdovih testenin: Zlate tatarske bio ajdove valvice, Mlinarstvo Rangus (inovativne testenine, narejene iz slovenske ekološke moke tatarske ajde in ekološkega pšeničnega durum zdroba).

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media