Dogodki in prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku

6. februar 2020

 Ljubljana, Maribor, Nova Gorica: recital Prešernove poezije

Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije – igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš in samostojni ustvarjalci na področju kulture – bodo že 34. leto zapored s poezijo počastili slovenski kulturni praznik. V soboto, 8. februarja, ob 12. uri  se bo z Zdravljico začel recital Prešernove poezije na ljubljanskem Prešernovem trgu, novogoriškem Bevkovem trgu in mariborskem Grajskem trgu.

Recital boste lahko spremljali na 3. programu Radia Slovenija, na spletni strani državne radiotelevizije (https://www.rtvslo.si) in Facebook strani programa ARS.

 

Kranj: Prešernov smenj

Na ulicah Kranja, ki se 8. februarja že tradicionalno odene v podobo 19. stoletja in obudi spomin na pesnika dr. Franceta Prešern,  se bodo predstavili številni rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti, zadoneli bodo pevski zbori, recitiralo se bo Prešernove pesmi, zavrtele se bodo folklorne skupine, zaigrali bodo lajnarji in po mestu se bodo sprehajali meščani v značilnih meščanskih opravah. Pred Kranjsko hišo se pridružite vodenemu ogledu Kranja v vašem srcu in ogledu Rovov pod starim Kranjem. Po mestu se boste lahko zapeljali s kočijo, otroci pa bodo lahko jahali pravega ponija.

Številni kulturni dogodki se bodo dogajali v mestnih hišah zato iz mestnega vrveža vstopite še v Mestno knjižnico k tiskarni Jožefa Blaznika in na številna javna vodenja po razstavah v Gorenjski muzej, v Prešernovo hišo, v kranjske galerije, v Layerjevo hišo in med obzidje gradu Khislstein.

Lipica: Prešeren med Lipicanci

Obiskovalci bodo lahko kobilarno obiskali brezplačno, srečali pa se bodo tudi s Prešernom, ki bo skupaj z Julijo delil fige in svoje stihe v zgodovinskem jedru kobilarne. Seveda bo dovolj priložnosti za spoznavanje s konji (kako delamo z njimi, kako trenirajo lipicanci …), vožnje s kočijo, jahanje ponijev. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi prenovljeni jahalni center, ki bo postal nova sprejemna točka za konjeniške goste v Lipici.

Vrhunec dneva pa bo Vilinska pravljica o Lipici (ob 15. uri, zagotovite si vstopnico predčasno, saj je število mest v pokriti jahalnici omejeno), v kateri bo več kot 40 lipicancev zaplesalo z dobrimi vilami iz čarobne jame Vilenice; visoko v zraku se jima bosta pridružili dih jemajoči plesni akrobatki Dana Auguštin in Tjaša Dobravec, zmagovalka 7. sezone šova Slovenija ima talent.

Pohorje: Prvi pohod slepih in slabovidnih

Na Pohorju bo 8. februarja potekal prvi pohod Slepi/slabovidni po Slovenski planinski poti, ki jih bodo spremljali prostovoljci, tudi skavti in taborniki.

Organizatorji na slovenski kulturni praznik pričakujejo 34 slepih oz. slabovidnih pohodnikov, vsak bo imel spremljevalca, trojica tudi psa vodnika. Ob 9. uri bodo  krenili od hotela Bellevue do prvega žiga SPP na Mariborski koči, kjer bodo prisostvovali podpisu sporazuma o sodelovanju pri triletnem projektu Planinske zveze Slovenije s Slovensko karitas, Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zvezo tabornikov Slovenije, in kulturnemu programu, nato pa nadaljevali do Ruške koče na Arehu, kjer je drugi žig.

Prvo leto projekta bodo slepi in slabovidni planinci v Dnevnik s Slovenske planinske poti predvidoma odtisnili 22 žigov. Marca se bodo povzpeli na Slavnik, junija na Nanos in do preostalih točk SPP na Pohorju in Uršljo goro, julija načrtujejo vzpon na Okrešelj, Kamniško sedlo, Begunjščico, Veliki vrh, Zelenico in Stol, avgusta do Triglavskih jezer in Komne, datum za obisk Slovenskega planinskega muzeja, Vrat in izvira Soče pa bodo določili naknadno. Kdor koli bi se želel, bodisi kot udeleženec bodisi kot spremljevalec, pridružiti projektu, se lahko za informacije obrne na e-naslov: ss.spp2020.22@gmail.com.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media