V državah EU  še preveč spolnih stereotipov

6. marec 2020

 Pred mednarodnim dnevom žensk Evropska komisija ugotavlja, da spolni stereotipi in nasilje zaradi spola še niso izkoreninjeni. Vsaka tretja ženska v Evropski uniji namreč doživi fizično in/ali spolno nasilje, ženske še vedno v povprečju zaslužijo 16 odstotkov manj kot moški, v največjih podjetjih pa je samo 8 odstotkov izvršnih direktoric.

Za izboljšanje tega stanja je komisija predstavila strategijo za enakost žensk in moških v Evropi. S strategijo se zavezuje, da bo vidik spola upoštevala na vseh področjih politik, v njej pa določa tudi ključne ukrepe za naslednjih pet let.

„Da bi dosegli enakost, ni treba nikomur ničesar odvzeti. Enakosti ni mogoče izčrpati in za vsakogar je je dovolj. Želimo zagotoviti, da bodo ženske lahko uresničile ves svoj potencial, ne da bi morale premoščati dodatne ovire, da bi dosegle to, kar je za moške samoumevno,“ je povedala komisarka za enakost Helene Dalli.

Za spopadanje z dejstvom, da je v EU 33 odstotkov žensk doživelo fizično in/ali spolno nasilje in da jih je kar 55 odstotkov doživelo spolno nadlegovanje, strategija med drugim poziva k sprejetju pravnih ukrepov, s katerimi bo nasilje nad ženskami priznano kot kaznivo dejanje.

Za odpravo neenakosti pri plačilih in ovir pri iskanju in ohranjanju zaposlitve komisija začenja javno posvetovanje o preglednosti plačil in bo do konca leta 2020 predložila zavezujoče ukrepe. Da bi bilo v podjetjih več žensk na vodstvenih položajih, si bo prizadevala za sprejetje predloga iz leta 2012 o uravnoteženi zastopanosti spolov v upravnih odborih družb.

Poleg tega bo spodbujala udeležbo žensk v politiki, tudi na volitvah v Evropski parlament leta 2024. Komisija namerava voditi z zgledom in si bo prizadevala doseči uravnoteženo zastopanost spolov (50 %) na vseh svojih vodstvenih ravneh do konca leta 2024.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media