Varčevanje koristi denarnici in okolju

6. marec 2020

 Danes obeležujemo svetovni dan varčevanja z energijo. Zadnja leta se krepijo pozivi k učinkoviti rabi energije in varovanju okolju. Pomena učinkovite rabe energije se zaveda tudi vse več Slovencev, kot je pokazala raziskava energetske učinkovitosti Slovenije (REUS) 2019 med tisoč gospodinjstvi. 

O učinkoviti rabi energije razmišlja 82 odstotkov gospodinjstev, kar je devet odstotnih točk manj kot pred dvema letoma. Podatke o učinkoviti rabi energije še vedno najpogosteje iščejo na spletu (93 odstotkov), drugi najpogostejši vir so dobavitelji opreme, tretji pa svetovalne pisarne ENSVET Eko sklada.
Glavni vir energije za ogrevanje ostajajo drva, ki jih uporablja 32 odstotkov v raziskavi sodelujočih gospodinjstev oz. devet odstotnih točk več kot predlani. Na drugem mestu je kurilno olje (20 odstotkov), na tretjem pa zemeljski plin (12 odstotkov ).
Glavni način ogrevanja v Sloveniji ostaja centralno ogrevanje. Uporablja ga 51 odstotkov v raziskavi sodelujočih gospodinjstev, kar je toliko kot predlani. Na drugem mestu je etažno centralno ogrevanje (17 odstotkov, enako kot predlani), tretje mesto pa si delita lokalno ogrevanje in centralno daljinsko ogrevanje.

 V primerjavi z letom 2017 se je letos za dve odstotni točki povečal delež gospodinjstev, ki dnevno notranjo temperaturo v kurilni sezoni vzdržujejo pri 21 do 22 stopinjah Celzija – takšnih je 51 odstotkov gospodinjstev. Delež tistih, ki temperaturo vzdržujejo pri več kot 24 stopinjah Celzija, je porasel za štiri odstotne točke na pet odstotkov.
Delež gospodinjstev s klimatsko napravo se je v dveh letih povečal za dve odstotni točki na 34 odstotkov.
Spreminja se tudi trend na področju osebne mobilnosti. Upadel je delež gospodinjstev z dvema oziroma tremi avtomobili, porasel pa delež tistih brez avtomobila. Slednjih je po letošnji raziskavi devet odstotkov, kar je pet odstotnih točk več kot predlani. O nakupu električnega avtomobila razmišlja 10 odstotkov vprašanih, kar je pet odstotnih točk manj kot predlani.

 Na spletni strani http://www.pozitivnaenergija.si najdete nasvete za varčevanje z energijo, spletna stran www.porabimanj.info pa na domiseln način ozavešča porabnike energije.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media