Za enakopravnost si mora prizadevati vsa družba 

7. marec 2020

Ob mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, varuh človekovih pravic Peter Svetina poziva k odpravi vsakršne diskriminacije, neenakosti in neenakopravnosti na podlagi spola. Čeprav sta se vloga in družbeni položaj žensk skozi zgodovino bistveno spremenila in se njihov položaj na globalni ravni izboljšuje, v povprečju še vedno niso enakopravne z moškimi. Enakost pa je ključnega pomena za družbeno-ekonomski razvoj.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost v uradu varuha, se družbeni napredek kaže v skrbi za najranljivejše. Med slednjimi so starejše ženske, upokojenke, tudi takšne z invalidnostmi, ki so nemalokrat žrtve revščine, osame, tudi nasilja. "Spregledane so matere, ki skrbijo za otroke s posebnimi potrebami, in tiste, ki za otroke skrbijo same, pa pripadnice različnih etničnih skupnosti ali veroizpovedi in številne druge ženske, zato jim je breme skrbi treba olajšati z ustreznimi ukrepi in strategijami države."

Čeprav so ženske v Sloveniji na splošno zadovoljne s svojim življenjem, pa je izzivov za polno uveljavljanje njihovih pravic še precej. Ženske imajo v povprečju še vedno nižje plače od moških, posledično pa tudi nižje pokojnine," poudarja varuh človekovih pravic. Dodaja, da so nesprejemljive tudi vse oblike nasilja nad ženskami; od ekonomskega do psihičnega, fizičnega in spolnega, od nadlegovanja, ki posega v dostojanstvo žensk, do prisilnih porok, ki so kaznive. Pozval je vse ljudi, naj s svojimi dejanji, vsak na svojem področju, prispevajo k ustvarjanju družbe enakosti za vse. "Naše vedenje, ravnanja in sporočila močno prispevajo k temu, kakšna je oziroma bo naša družba. Aktivno se lahko zoperstavimo pristranskosti, opozarjamo na stereotipe in predsodke, ali pa na neustrezne politike. Odločimo se lahko, da bomo prispevali k temu, da bodo vsi tisti, ki so diskriminirani ali marginalizirani v naši družbi, enako sprejeti, ali pa držimo glavo v pesek in mislimo le nase in na svoje pravice," je še sporočil Peter Svetina.

Slovenke, kot jih vidi statistika

 V Sloveniji živi 1.045.000 žensk, njihovo najpogostejše ime je Marija, kar pet odstotkov jih nosi to ime. Povprečna starost žensk je skoraj 45 let, kar je 3 leta več od povprečne starosti moških. Visoke so povprečno 165 cm, tehtajo pa povprečno skoraj 68 kg. Med sto ženskami jih je povprečno 52 normalno hranjenih, 30 čezmerno in 13 debelih. Večina žensk se rekreira okoli dve uri na teden, skoraj vsak dan uživa sadje in zelenjavo; 81 žensk med stotimi ne kadi, ugotavljajo na Statističnem urad RS (SURS).

Slovenke v povprečju živijo 7,5 leta dlje kot Slovenci (povprečna starost v 2018 umrlih žensk je bila 81,6 leta). Največ jih umre zaradi srčno-žilnih bolezni.

V letu  2018 rojena deklica je lahko ob rojstvu pričakovala, da bo (ob enakih življenjskih razmerah) dočakala 84 let (5,7 leta več kot v Sloveniji istega leta rojeni fantek). Med starejšimi od 14 let so tri od štirih mame, med temi pa je največ takih, ki so mame dvema otrokoma. Med sto ženskami je povprečno 28 takih, ki imajo dokončano terciarno izobrazbo (tj. vsaj višješolsko stopnjo izobrazbe); med sto moškimi je takih povprečno 20. Sicer pa ima največ žensk srednješolsko izobrazbo (45 %).

Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih žensk v Sloveniji je po začasnih podatkih za 2018 znašala 1.709 evra  - kar je 127 evrov manj od povprečja za moške.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media