Klicni center za informacije o koronavirusu  

9. marec 2020

 V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, infekcijsko kliniko in ministrstvom za javno upravo vzpostavil klicni center.

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro. Na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnjakov.

Na spletni povezavi: https://www.gov.si/teme/koronavirus/ pa najdete natančna navodila za osebe s koronavirusom, zdravstveno osebje, zaposlene ter priporočila za vrtce in šole, glede množičnih dogodkov in druge pomembne informacije. 

Blažji potek okužb

Trenutno je v Sloveniji potrjenih 19 primerov okužb z novim koronavirusom. Pri vseh okužbe potekajo z blažjimi kliničnimi znaki oziroma osebe sploh nimajo simptomov, kljub temu pa so iz previdnostnih razlogov v bolnišnicah.

Uprava RS za zaščito in reševanje bo za pomoč pri omejevanju širjenja okužb  do konca tedna zagotovila 36 zabojnikov. Ti bodo pred zdravstvenimi ustanovami po državi namenjeni odvzemu brisov bolnikov s sumom na okužbo do vzpostavitve vstopnih točk. Te bodo v okviru zdravstvenih domov v Murski Soboti, Mariboru, Slovenj Gradcu, Kopru (ponoči in čez vikend pri Splošni bolnišnici Izola), Ljubljani, Postojni, Kočevju, Velenju, Trbovljah, Brežicah, Novem mestu, na Jesenicah, v Kranju, Novi Gorici, Tolminu in Celju.

Ko bo bolnik prišel v zabojnik, se bo zdravstveni delavec z njim na kratko pogovoril, preveril osnovne vitalne funkcije in mu bo odvzel bris. Bolnik bo nato odšel domov, kjer bo počakal na izvid. Zabojniki ne bodo namenjeni hospitalizaciji.

Za vse, ki bodo sumili, da bi bili lahko okuženi s koronavirusom, velja, da po telefonu pokličejo izbranega osebnega zdravnika, zunaj njegova delovnega časa pa urgentno službo. Osebni zdravnik bo po pogovoru z bolnikom in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je sum upravičen, bo bolniku prek telefona sporočil, na katero od 16 točk za odvzem brisa naj gre. Stik z zdravnikom prek telefona je ključnega pomena, saj se s tem izognemo fizičnim stikom in morebitnemu prenašanju okužbe.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media