Koronavirus bomo premagali skupaj

13. marec 2020

Zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom je Slovenija 12. marca na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih razglasila epidemijo. Predvsem za to, da se okuženost širi kar se da počasi in da bodo lahko zdravniško pomoč dobili res kritični pacienti. Do danes do 15. ure je potrjenih že 141 okužb. Kot pravijo strokovnjaki, širjenja virusa ne moremo več omejiti, z ustreznimi ukrepi lahko širitev zgolj upočasnimo. Zato vsi skupaj upoštevajmo priporočila.

Zadržujmo se doma (razen izjem zaradi službe ali nujnih nakupov,  pri tem pa se - če je le mogoče  - ne vozimo z javnim prevozom, če pa že, si čim prej umijmo in razkužimo roke. ). To je priložnost, da preberemo kakšno dobro knjigo, pogledamo film, poslušamo glasbo, igramo družabne igre, pregledamo vsebino garderobnih omar in kuhinjskih omaric, po telefonu pokličemo znance, s katerimi se že dlje nismo slišali ...

Zaprte so javne in kulturne ustanove, šole, glasbene in vrtci, prepoveduje se zbiranje ljudi na dogodkih v zaprtih javnih prostorih, kjer je več kot 100 ljudi. Prekinjeno je izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe.

Odpovedane so vse maše, podeljevanje zakramentov, ljudske pobožnosti in župnijska praznovanja. Praznovanje porok in krsta je odloženo, pogrebi pa le ob strogem upoštevanju navodil (v ožjem krogu).

Vlaki med Sloveniji in Italijo ne vozijo, odprti so le nekateri mejni prehodi, kjer predstojne službe nadzorujejo potnike (preverjajo ali imajo vročino).

Če imate kakršnakoli vprašanja v zvezi s koronavirusom, lahko vsak dan med 8. in 20. uro pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 1404.  Na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb / strokovnjakov.

Kakšni so simptomi bolezni?

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Iz poročanja Kitajske sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 odstotkov okuženih.

Za težji potek bolezni je značilna pljučnica, bolj ogroža starejše  in osebe s pridruženimi kroničnimi boleznimi srca, pljuč, sladkorno boleznijo ipd.

Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje (z odvzemom brisa nosno-žrelnega prostora,  brisa žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah).

 Če opazite simptome

Če ste se zadrževali na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma ste bili v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje):

–Ostanete doma in se izogibajte stikom z ljudmi.

–Pokličete osebnega zdravnika oz. dežurnega zdravnika v najbližji dežurni ambulanti, če kličete izven delovnega časa vašega zdravnika.

–Zdravnik bo potrdil ali ovrgel sum na okužbo. Če bo sum upravičen, vas bo napotil na najbližjo zdravstveno ustanovo - vstopno točko za odvzem brisa.

–Do te zdravstvene ustanove se peljite z osebnim avtomobilom in ne z javnim prevozom (vlak, avtobus, taksi). Kašljajte v robec ali rokav. Pred odhodom od doma si umijte roke z vodo in milom.

–Zdravnik, ki vam bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boste počakali na rezultate testa.

–Po prejemu rezultata vas bo zdravnik obvestil o nadaljnjih ukrepih.

Epidemija je izraz za nenaden izbruh in hitro širjenje nalezljive bolezni v populaciji, v kateri močno presega normalno obolevnost. Tako imamo zaradi koronavirusa v Sloveniji razglašeno epidemijo, na svetovni ravni pa pandemijo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media