Člani društev upokojencev, ostanite doma

16. marec 2020

Vodstvo Zveze društev upokojenec Slovenije (Zdus) v izogib širjenja koronavarirusa  COVID-19 poziva člane društev upokojencev, da do preklica prenehajo z vsemi dejavnostmi. Zaprti bodo tudi dnevni centri.

 Zdus  ponovno obvešča, da naj društva upokojencev (DU) odpovedo občne zbore oziroma zbore članov ali pa jih izpeljejo na korespondenčen način (preko e-pošte), ali pa jih boste v DU izvedli naknadno, ko bomo s skupnimi močmi in odgovorni en do drugega, zaustavili širjenje COVID-19.

- Društva, ki morajo upravnemu organu še oddati letno poročilo za leto 2019,  naj to storijo v roku. Navedejo naj, kateri organi in kdaj so poročilo predhodno že potrdili, naknadno pa naj sporočijo še sklep zbora članov, ko bo ta izveden. V kolikor upravni organ ne bodo želel sprejeti poročila na tak način, naj  o tem obvestijo Zdus.

- Upravni odbor DU lahko na korespondenčen način preko e-pošte izvede sejo in sprejme sklep, da se do nadaljnjega podaljša delovanje mandata trenutnim funkcionarjem DU in članom, ki so v organih ali komisijah. Volitve in imenovanja bodo izpeljali kasneje, ko bo mogoče izvesti občni zbor oz. zbor članov.

- DU zaprejo pisarne do nadaljnjega in o tem čim prej obvestijo svoje člane. Prav tako naj člane obvestijo, na koga se v tem času lahko obrnejo po e-pošti ali telefonu in kdaj. Odpovedo naj vse aktivnosti, ki so jih načrtovali v tem obdobju.

- Izplačila posmrtnin Vzajemnega posmrtninskega sklada (VPS) do nadaljnjega ne bodo več nekajkrat tedensko, temveč ko bo le-to mogoče.  Društva naj obvestijo svojce, da lahko pošljejo potrebno dokumentacijo preko e-pošte, če to ni mogoče, naj jim sporočijo, da bodo posmrtnine izplačane naknadno, ko se bo stanje umirilo in bodo dokumentacijo lahko prinesli v pisarno.

- Zdus priporoča članom, naj ostanejo doma, saj Covid -19 najbolj ogroža starejše in kronične bolnike. Spremljajo naj medije  ter upoštevajo navodila zdravstvenih strokovnjakov in ukrepe Vlade RS.  Najnujnejše, kar potrebujejo iz trgovine, lekarne,naj jim prinesejo mlajši družinski člani, sosedi, znanci. 

- Prostovoljci programa Starejši za starejše naj do preklica ne obiskujejo uporabnikov ali naj opravijo res najnujnejše obiske. Društveni koordinatorji naj v svoji občini stopijo v stik z vodstvi Civilne zaščite, ki bo potrebovala podatke o starejših, ki živijo sami in bodo ali že potrebujejo pomoč (za organizacijo dostave  hrane, zdravil in drugega). Obvestijo naj uporabnike o zlorabah zaupanja starejših, ki so se pričele na terenu ter jim povedo, naj se po pomoč obrnejo le na njih in nikomur, ki ga ne poznajo, ne odpirajo vrat.

- Društva upokojencev in prostovoljci, ki izvajajo program Starejši za starejše naj upoštevajo še dodatna navodila ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za izvajanje socialnovarstvenih programov. Med drugim velja,da so  dnevni centri (za vse ciljne skupine uporabnikov), svetovalnice, informacijske pisarne in programi zagovorništva zaprti vsaj do 29. marca 2020. Strokovni delavci morajo biti dosegljivi v času, ko je program namenjen uporabnikom, preko telefona ali elektronske pošte.

Namestitveni programi, kjer je za uporabnike nujno potrebno zagotoviti podporo zaposlenih, pa delujejo nespremenjeno, ob strogem upoštevanju navodil za preventivo, ki so objavljeni na spletni strani NIJZ  in gov.si (https://www.gov.si/teme/koronavirus): razkuževanje, umivanje, primerna razdalja, nič osebnih stikov ....

 Predsednik Zdusa in obe podpredsednici ter strokovne sodelavke Zdus bodo od danes dalje dosegljivi le po e-pošti in na mobilnih telefonih med 8.00 in 16.00 uro.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media