Navodila za bolnike v domači oskrbi

18. marec 2020

 Večina bolnikov, okuženih z novim koronavirusom SARS-CoV-2, ne potrebuje  bolnišnične obravnave. Okrevajo v domačem okolju, pri tem pa morajo upoštevati navodila zdravstvenega osebja. Priporočila velja upoštevati tudi, če nimate potrjene okužbe z novim koronovirusom, saj so razširjena različna prehladna obolena, tudi gripa se še ni umaknila. 

Zdravljenje okužbe z novim koronavirusom poteka simptomatsko. Zvišano telesno temperaturo si lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo). Zaužijte dovolj tekočine in počivajte. Upoštevajte navodila osebnega zdravnika.

Z namenom preprečevanja širjenja okužbe upoštevajte priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

- Dokler ne okrevate, ostanite doma.  Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi. 

 - Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z njimi (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi člani).

 - Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan.

- Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš.

- Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte. Skrbno namilite in zdrgnite celo roko, dlan, hrbet, posamezne prste, prostore med prsti in zapestja

 - Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače. 

- Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.

- Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60 ⁰C.

- V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media