Slovenski dan možganov: Človek ni otok

18. marec 2020

 V sredo v tretjem tednu marca obeležujemo slovenski dan možganov, ki ga je na pobudo Sinapse - Slovenskega društva za nevroznanost in Slovenskega sveta za možgane razglasila vlada.

Kot je dejala nevroznanstvenica Maje Bresjanac, je vsak dan možganov priložnost za premislek o pomenu možganov za vse, kar kot posamezniki in družba zmoremo. Letošnji dan možganov pa je zaradi izrednih razmer v državi edinstven. Trenutno situacijo lahko tako po besedah nevroznanstvenice izrabimo za to, da premislimo o svojem odnosu do zdravja, soljudi, narave in planeta.

"Nihče ni otok, vsi smo povezani in soodvisni drug od drugega na več načinov, kot se jih večino časa zavedamo. Pandemija nove bolezni je večino sveta in nas v Sloveniji prisilila, da bolje izrabimo lastne možgane v prid svojemu zdravju in zdravju ožje in širše skupnosti, ki ji pripadamo. Izjemno dragoceno bo, če iz nastale situacije izstopimo kot bolj modri lastniki možganov. Bolje jih moramo uporabljati lastnemu preživetju in zdravju v prid tako na ravni posameznika kot družbe," je povedala Maja Bresjanac.

Temi odnosov bi moral biti posvečen tudi letošnji tradicionalni Teden možganov, ki ga vsako leto prireja Sinapsa. Dogodek, ki bi letos potekal pod naslovom Človek ni otok, je bil zaradi ukrepov, povezanih s širjenjem koronavirusa, prestavljen bodisi na letošnjo jesen bodisi v leto 2021.

Kot je še povedala nevroznanstvenica, trenutne izredne razmere mnogim predvsem burijo strahove, vendar pa obenem ponujajo priložnost, da se zavemo pomena lastnega zdravja in poiščemo načine, da bolje poskrbimo zanj, ne le v času izrednih razmer, temveč na daljši rok.

Marsikaj zanimivega o možganih boste izvedeli ob obisku spletne strani: www.zamozgane.si.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media