Knjige iz varnega zavetja doma

22. marec 2020

Zaradi epidemije novega koronavirusa so vse knjižnice do nadaljnjega zaprte. Samoizolacijo pa laže premagujemo z branjem e-knjig. Enostaven dostop do e-knjig je dobrodošel za šolarje, ki se v teh dneh učijo doma pa seveda za starejše, za katere je še posebej pomembno, da se izogibajo stikom z drugimi ljudmi.

Največja spletna knjižnica in knjigarna pri nas je Biblos, kjer lahko kupujemo in si izposojamo knjige 24 ur na dan 7 dni v tednu. Na voljo je  3821 naslovov, dobrih 80 odstotkov jih je v slovenskem jeziku, nabor pa se nenehno dopolnjuje. Mogoče si je - brezplačno - izposoditi štiri knjige naenkrat za dva tedna. Po tem času se dostop do knjig prekine, zato zamudnin ni. Seveda si lahko knjige, če jih nismo uspeli prebrati, izposodimo ponovno. 

Biblos lahko brezplačno uporabljajo člani katerekoli od slovenskih knjižnic, ki imajo urejen dostop do svetovnega spleta. Platforma je enostavna za uporabo in omogoča branje na vseh elektronskih napravah, vključno s tablicami in pametnimi telefoni, s pomočjo bralnika pa je branje udobno, priročno, pa tudi higiensko, kar v trenutnih razmerah ni zanemarljivo. Še posebej je dobro, da si velikost črk in osvetljenost lahko prilagodimo.

Še kratka navodila za tiste, ki se prvič srečujete z branjem e knjige: na začetni strani www.biblos.si v prijavnem obrazcu (na vrhu strani) vpišete uporabniško ime (akronim vaše knjižnice + vaša knjižnična članska številka) in geslo, ki ga že uporabljate v Cobissu. V katalogu poiščete želeno knjigo in kliknete gumb »izposodi«, nato pa še gumb »prenesi«. Za pomoč se lahko obrnete na tehnično ekipo prek info@biblos.si ali na telefonski številki 01 200 37 05.

Izposoja je brezplačna, e-knjige pa je mogoče tudi kupiti. V času karantene založba Beletrina nudi  poseben popust pri nakupu dvajsetih knjižnih uspešnic domačih in tujih avtorjev, za katere vlada veliko zanimanje. Izbrane knjige so naprodaj po samo 4,99 evra.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media