Upokojencem z najnižjimi pokojninami solidarnostni dodatek (dodatno) 

24. marec 2020

Vlada se je dogovorila o več ukrepih, katerih namen je blažiti posledice epidemije tako za državljane kot podjetja. Ocenjeni so na okoli dve milijardi evrov. Med njimi so tudi ukrepi za izboljšanje socialnega položaja ljudi, predvsem upokojencev.

Za upokojence z najnižjimi pokojninami je predvideno izplačilo solidarnostnega dodatka zaradi posledic koronavirusa. "Zavedamo se, da so to najbolj ranljiva skupina državljanov, da so mnogi v tem času sami, da so skromne dohodke porabili za nakupe nujnih zalog prehranskih in drugih življenjskih artiklov," je pojasnil premier Janez Janša.
Solidarnostni dodatek naj bi dobili upokojenci s pokojnino do 700 evrov. Teh je več kot 292.000 , sredstva v ta namen pa so predvidena v višini 66,6 milijona evrov. Prejeli ga bodo 15. aprila. 
Solidarnostni dodatek se ne bo zavedel med osebne prihodke posameznika tako, da bi kakor koli vplival na upravičenost do ostalih socialnih pomoči in pomoči na domu in morda na dohodnino, je na današnji predstavitvi vladnih ukrepov zatrdila ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec.
Prejemniki pokojnin v višini do 500 evrov bodo prejeli 300 evrov dodatka, tisti s pokojnino, ki znaša več kot 500, a ne več kot 600 evrov, bodo upravičeni do dodatka v višini 230 evrov, tisti s pokojnino, ki znaša več kot 600, a ne več kot 700 evrov, pa do dodatka v višini 130 evrov.
Dodatek bo tako dobilo več kot 292.000 ljudi, sredstva v ta namen pa so predvidena v višini 66,6 milijona evrov
Tabela  s podatki o številu upokojencev glede na višino pokojnine in skupnih sredstvih za izplačilo solidarnostnega dodatka v evrih:

višina          število
pokojnine   upokojencev     izplačilo       skupaj
---------------------------------------------------
do 500          104.714        300      31.414.200
501-600         108.491        230      24.952.930
601-700          78.891        130      10.255.830
---------------------------------------------------
skupaj          292.096                 66.622.960

Zadovoljni z ukrepom 

Zveza društev upokojencev Slovenje (Zdus) in Sindikat upokojencev Slovenije pri svobodnih sindikatih sta izrazila zadovoljstvo z ukrepom. "V tem kriznem času smo lahko zadovoljni, da bo izplačilo izvedeno že v sredini meseca aprila in da si bodo upokojenci lahko malce omilil situacijo, ki je nastala zaradi epidemije. Predvsem pa, da ta dodatek ne bo vplival na ostale socialne transfere in potrebno oskrbo na domu," so navedli v Zdusu.
Podpirajo pa tudi ukrepe za samozaposlene in zaposlene. "Vlada naj tako deluje naprej in uvaja ukrepe, ki so nujni, da nam bo vsem lažje," so pozvali.
V sindikatu upokojencev pa so spomnili, da vsaka postavljena meja povzroči krivice in številni, ki potrebujejo pomoč, te ne dobijo. Pri tem imajo v mislih predvsem tiste upokojenke in upokojence, ki živijo sami v enočlanskem gospodinjstvu s pokojnino nad 700 evrov in dodatka ne bodo prejeli. V predlaganih ukrepih vlade sicer pogrešajo subvencioniranje cene oskrbnin v domovih za starejše, je izpostavila predsednica sindikata Francka Ćetković. Prav tako bi bilo nujno na ravni državi urediti enotno subvencioniranje pomoči na domu, je dodala.

Prispevki in bolniška nadomestila v breme države

Z namenom ohranja delovnih mest bo v času epidemije namesto delodajalcev vse prispevke vseh zaposlenih na čakanju prevzela država, vse pravice zavarovancev pa se ohranijo, je napovedal Janša. Nadomestila za vse bolniške odsotnosti v času epidemije od prvega dne dalje pa bo namesto delodajalcev prevzela zdravstvena zavarovalnica. Za zdaj naj bi ta ukrep veljal do 31. maja. Če se razmere do tedaj ne bodo spremenile, ga lahko vlada še podaljša, je dodal.
Zaposlenim v kritičnih dejavnostih je za čas epidemije obljubil izplačilo dodatkov za nevarno delo oz. za dodatne obremenitve. Ti se bodo lahko gibali od 10 do 200 odstotkov osnovne plače.
Samozaposleni, ki zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, bodo upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače. Hkrati bo v tem času prispevke zanje tako v pokojninsko kot zdravstveno blagajno nakazovala država, njihove pravice pa se bodo ohranile. 
Status tistih, ki ne delajo zaradi višje sile, denimo varstva otrok ali nezmožnosti prihoda na delo, bo izenačen s statusom delavcev na čakanju. Delavci, ki bodo v času epidemije izgubili službo, bodo od prvega dne dalje avtomatično upravičeni do nadomestila za brezposelnost.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media