Kako poskrbeti za osebe z demenco v času epidemije (dopolnjeno)

30. marec 2020

Starejšim, ki so še bolj kot ostali navajeni dnevnih rutin, trenutne razmere lahko povzročijo stisko. Oseb z demenco ne obremenjujmo  s  poplavo informacij o epidemiji, ne razlagamo o virusu, ker jih s tem lahko samo še bolj zmedemo in vznemirimo, pač pa jih poskusimo čim bolj zabavati in vključevati v različne vsakodnevne aktivnosti, s tistimi, ki ne živijo z nami, pa socialne stike ohranjajmo na daljavo (telefon, računalnik, pisma..), priporočajo  v Slovenskem združenju za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija. 

Zato so pri podaljšali delovanje svetovalne linije za vse, ki potrebujejo pomoč in podporo. Na svetovalni telefon 059 305 555 lahko pokličete vsak delovnik med 9. in 18. uro. Lahko pa tudi pišete na e-naslov svetovanje@spomincica.si. 

Svetovanju pa so se pridružili tudi znani strokovnjaki na področju demence.Vsak ponedeljek, sredo in petek med 17. in 18. uro na vprašanja z medicinskega/ nevrološkega področja odgovarja prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med. spec. nevrologije, z dolgoletnimi izkušnjami na področju demence.

Petra Može, univ. dipl. socialna delavka z Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana, pa na vprašanja odgovarja vsak torek in četrtek med 16. in 18. uro.

Kako olajšati življenje na domu?

Predvsem poskrbimo, da osebi z demenco ne manjka nič nujnega in da ima na voljo različne možnosti za preživljanje časa.

Tavanje je ena od pogostih značilnosti demence. Oseba z demenco odide in nato ne ve, kje je, kako je tja prišla in kam naj se vrne. Pri Spominčici svetujejo, kaj lahko storite doma, da bi zmanjšali možnost tavanja:

- Stanovanje osebi z demenco naredite čim bolj prijetno (prijeten vonj s kakšnimi eteričnimi olji, zvok – glasba ali tišina, kar osebi odgovarja, prijeten počivalnik,…).

- Osebi z demenco poiščite aktivnosti, ki jih zmore opravljati (pometanje, sesanje, risanje, ustvarjanje, zlaganje perila, pomivanje,…).

- Poskrbite, da se oseba z demenco doma ne dolgočasi in da je ves čas s čim zaposlena. Lahko pomaga pri gospodinjskih opravilih, riše, ustvarja, bere, posluša zgodbe…

- Z bližnjim z demenco bodite doma čim bolj potrpežljivi, mirni in prijazni, da bo rad z vami in bo dobre volje.

- Kadar oseba z demenco živi sama doma, se pogovorite s sosedi, da bodo pozorni na njene izhode ter vas takoj pokličejo v primeru tavanja od doma.

 Priporočila za svojce oseb z demenco, ki živijo v domu starejših

 Osebe z demenco, ki so nastanjene v domovih za starejše, zaradi manjšega stika z družinskimi člani in odpovedanimi številnimi skupinskimi aktivnostmi še bolj prevevajo občutki tesnobe in osamljenosti. Ker svojci ne morejo na obisk k svojim najdražjim, s čimer se nekateri težko sprijaznijo, v Spominčici priporočajo, da:

- se po telefonu pogovorite s socialno službo v domu in skupaj poiščete način, kako bi se čim večkrat slišali in ohranjali stik na daljavo z osebo z demenco;

- si ne očitate, da niste naredili nič, saj naredite vse, kar je v danih razmerah mogoče;

- poskrbite za vaše zdravje in počutje, da boste po epidemiji imeli moč, da boste z bližnjimi osebami ponovno vzpostavili stik in se spet povezali.

 Več informacij in podrobnejših nasvetov najdete na spletni strani združenja www.spomincica.si in na njihovi Facebook strani Spominčica – Alzheimer Slovenija.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media