Upokojenci lahko nakupujejo le zjutraj

30. marec 2020

V skladu z najnovejšim vladnim odlokom lahko upokojenci nakupe opravijo le med 8. in 10. uro. Z omejitvijo časa želijo upokojence, nosečnice in invalide dodatno zaščititi tako, da se jih loči od ostale skupine potrošnikov, so pojasnili v vladi. Za vse kupce velja, da morajo pred vhodom in v trgovini paziti na dovolj veliko medsebojno razdaljo, na rokah morajo imeti  rokavice, prek ust in nosu pa masko ali pa vsaj šal oziroma ruto.

V skladu z vladnim odlokom so lahko odprte le prodajalne z živili, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, prodajalne s hrano za živali ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja. Obratujejo lahko tudi dostavne službe, prav tako je dovoljena prodaja blaga in storitev prek spleta.

Živilske prodajalne morajo biti odprte od najmanj 8. do najmanj do 18. ure. Ob nedeljah in praznikih pa morajo biti vse trgovine, z izjemo bencinskih servisov in lekarn, zaprte.

Nacionalni inštitut za javno zdravje sicer v trgovinah in poslovnih prostorih priporoča 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, vsaj dva metra razdalje med čakajočimi na blagajni in redno zračenje.

Previdno tudi doma

V  trgovini, če je le možno, izbirajmo hrano, ki prihaja iz lokalnega okolja in poznamo njen izvor. Nakup lokalne hrane v času virusnih obolenj omogoča višjo stopnjo varnosti, saj je manj posrednikov pri rokovanju z živili. S tem prispevamo k preprečevanju širjenja okužbe. Slovenski kmetje in živilska industrija se v teh dneh trudijo zagotoviti čim več slovenske hrane. Poiščite jo na policah trgovin ali preko spleta.

Pomembno pa je tudi pravilno ravnanje s kupljeno hrano po tem, ko jo prinesemo iz trgovine. Vzdržujmo visoko stopnjo higiene in sledimo petim korakom.

- Ko vstopimo skozi vhodna vrata stanovanja, odložimo v predprostoru vrečko, ki smo jo prinesli iz trgovine.

- Nato si v kopalnici skrbno umijemo roke z milom ter si jih razkužimo.

- Vrnemo se v predprostor po vrečko, jo nesemo v dnevni prostor ter iz nje previdno zložimo nakupljena živila.

- Vrečko odnesemo nazaj v predprostor.

- Ponovno si umijemo ter razkužimo roke.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media