Kako ubraniti stanovalce domov pred okužbo?

2. april 2020

Božidar Voljč

  Obiski v domovih za starejše (imamo 102 domova) so prepovedani že več tednov, sj je po mnenju strokovnjakov koronavirus covid-19 nevaren zlasti za starejše zaradi slabšega delovanja imunskega sistema, pridruženih kroničnih obolenj, denimo srčno-žilnih bolezni in sladkorne bolezni, ter drugih zdravstvenih težav, ki so v starosti pogostejše. V večini domov se uspešno varujejo pred okužbami, vendar pa je med vsemi 897 okuženimi že petina stanovalcev. Največja žarišča so v domovih v Metliki, Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru. 

 Direktor klinik Golnik Aleš Rozman je svojce pozval, naj  starejše, ki so gibalno sposobni vzamejo domačo oskrbo, to zamisel je podprlo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Podobno meni tudi predsednik komisije za medicinsko etiko in nekdanji minister za zdravje Božidar Voljč. »Toda pri tej odločitvi morajo upoštevati, da stanovalca doma starejših občanov ni mogoče vzeti domov le za kratek čas. Z veliko verjetnostjo se bo zgodilo, da ga bodo morali oskrbovati doma, vse dokler bo ta epidemija trajala," je opozoril.

Tako je od vsake družine posebej odvisno, ali se bodo za to odločili ali ne. "Oboje je lahko prav," je dodal in spodbudil tiste družine, ki lahko dobro in dlje časa skrbijo za svoje starejše sorodnike, naj to storijo. Obenem pa je prepričan, da je prava odločitev tudi tista, da oskrbovanci ostanejo v domovih, saj imajo tam več možnosti za kakovostno oskrbo.

Pri vsem skupaj ima pomisleke bolj zaradi narave virusa same, ki jo spremlja dolga doba, preden se lahko bolezen pojavi. "Učinek te bolezni je lahko zelo prehoden. Danes ga nimate, jutri pa ga že imate. Utegne se zgoditi, da tudi če boste vzeli domov nekoga, ki je negativen na koronavirus, bo že jutri doma test pozitiven," je še dodal. Voljč tudi meni, da bi tiste domove za starejše, kjer se novi koronavirus ni razširil, morali še bolj zapreti. S tem bi lahko povsem preprečili vnos virusa med stanovalce.

Le malo jih je v domači oskrbi 

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije še ne ne beležijo pogostejših odhodov stanovalcev iz domov za starejše občane v domačo oskrbo. Zapisali so, da ima vsakdo možnost, da se odloči za odhod iz doma, vendar stanovalcem in svojcem svetujejo, da takšno odločitev predhodno temeljito pretehtajo. Prav tak opozarjajo svojce, da morajo zagotoviti možnost izvajanja vseh ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe v domačem okolju. To še posebej velja pri selitvi iz domov za starejše, kjer se je pojavil sum na okužbo oziroma so to tudi potrdili. V tem primeru je priporočljiva samoizolacija starostnika.

Pri tem v skupnosti poudarjajo, da v domačem okolju to ni vedno izvedljivo. V skupnosti  pa hkrati poudarjajo, da se stanovalec, ko odide domov, v obdobju epidemije ne more več vrniti v dom za starejše. To velja tudi v primeru, če se mu poslabša zdravstveno stanje in bi nujno potreboval domske storitve, na primer osnovno in socialno oskrbo ali zdravstveno nego ter rehabilitacijo," sporočajo v skupnosti socialnih zavodov in dodajajo, da od 18. marca domovi ne sprejemajo več novih oskrbovancev. Prepovedano je tudi izvajanje začasnih namestitev.

Povzeto po STA in A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media