Brezplačni klepetalnik za starejše - ČvekiFON

6. april 2020

 Med epidemijo so zlasti starejši prebivalci močno osamljeni. Zato sta socialno podjetje Simbioza in društvo Humanitarček vzpostavila ČvekiFON - brezplačno telefonsko mrežo, namenjeno klepetu starejših s starejšimi. Telefonska številka  080 38 07 deluje vsak dan med 8. in 20. uro.

Klepetalnik je namenjen povezovanju starejših, ki se ne poznajo, in spletanju socialnih vezi med njimi. Uporaba je preprosta: z brezplačnim klicem na 080 38 07 se uporabnik prijavi v bazo, ČvekiFON pa ga poveže z naključnim starejšim, ki je že registriran, s katerim se pogovarjata, kakor dolgo želita. V kolikor nekdo nima časa za pogovor, ČvekiFON poišče drugega, medtem pa klicatelj posluša glasbo. »Ravno naključnost je pravzaprav zabavna stvar, saj z njo poskušamo razširiti socialno mrežo starejših ljudi,« je povedala Ana Pleško iz Simbioze, vodja projekta. Delovanje je varno, telefonske številke so skrite. Dolžina klicev ni omejena, iz baze pa se je mogoče kadarkoli izbrisati.  Seveda pa lahko sogovornika, če najdeta skupni interes, izmenjata telefonski številki in ostaneta v stikih.

Starejši prebivalci sicer kličejo na  t.i. krizne linije, ki so se vzpostavile v času epidemije, govorijo s  prostovoljci, vendar jim to ne omogoča izgradnje socialne mreže, pa pravi Ninna Kozorog, predsednica društva Humanitarček in poleg Žige Vavpotiča iz Simbioze pobudnica projekta ČvekiFON. »Pogrešajo pogovore z vrstniki, s katerimi imajo veliko skupnih točk in tem za pogovore. Ravno zato se nam zdi ČvekiFON njim prilagojena rešitev, ki bo marsikomu pomagala zgraditi vsaj nek zametek socialne mreže.«

Vzpostavitev in delovanje brezplačne številke je omogočilo podjetje A1, sodelujejo pa še drugi operaterji (Telekom Slovenije, T-2, Telemach, Novatel, Softnet, Dete).  Projekt je podprlo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Delovanje klepetalnika je predvideno kot dolgoročen projekt in ni vezano na čas trajanja pandemije.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media