Velikonočni obredi le v krogu družine

9. april 2020

 Za kristjane po vsem svetu se začenja velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo v nedeljo na največji krščanski praznik, veliko noč. Vsi obredi letos potekajo brez navzočnosti vernikov, nekatere maše prenašata nacionalna televizija in Radio Ognjišče. Nekateri duhovniki pa že zdaj predvajajo svoje maše  preko Facebooka ali Youtuba.Voditelji verskih skupnosti v Sloveniji so pozvali vernike, naj ostanejo doma in čas posvetijo osebni molitvi in branju verskih besedil.

Evangeličani prav tako praznujejo veliko noč, le da imajo nekoliko drugačne velikonočne obrede. Pravoslavni verniki pa bodo veliko noč zaradi uporabe drugačnega koledarja praznovali 19. aprila.

Slovenska škofovska konferenca je že pred časom sprejela navodila, kako obhajati veliko noč v času epidemije, da bi zavarovali zdravje ljudi. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je vernike pozval, naj med velikonočnimi prazniki ostanejo doma in spremljajo maše in blagoslove preko televizije, radia in spleta, otrokom in vnukom pa razložijo pomen velikonočnih praznikov. "Prav tako pa se vprašajmo, kaj naj vsak izmed nas naredi, da bomo uresničili smisel svojega življenja, skrbeli za najbolj uboge in gradili Božje kraljestvo ljubezni in miru že na tem svetu, " je dejal Zore.  

Blagoslov jedi kar doma

Letos je krizmena maša, ki običajno poteka na veliki četrtek, na njej pa škofje posvetijo oljčno olje v sveto krizmo, ki jo uporabljajo za krste in birmo, prestavljena na čas, ko bo epidemija koronavirusa končana. Pri večerni maši (prisluhnite ji na Radiu Ognjišče ob 18. uri), ki jo bodo obhajali samo duhovniki, ne bo tradicionalnega umivanja nog.

Na veliki petek naj se kristjani pridružijo molitvi križevega pota papeža Frančiška iz Vatikana, ki bo na  prvem programu TVS.

Blagoslov velikonočnih jedi lahko verniki spoštljivo opravijo doma, ob prenosu blagoslova iz mariborske stolnice, ki bo v soboto na TV SLO 1 predvidoma ob 15. uri in na TV SLO 2 ob 17.30.

Na veliko soboto zvečer bo na TV SLO 1 škof msgr. dr. Jurij Bizjak predstavil velikonočno poslanico slovenskih škofov.

Na velikonočno nedeljo slovenski škofje vabijo vernike, da se ob 8. zjutraj zberejo v krogu družine pri velikonočnem zajtrku in zmolijo molitev z blagoslovom. Ob 10. uri naj na TV SLO 2 in Radija Ognjišče  spremljajo velikonočno mašo. Ob 12. uri pa naj spremljajo prenos papeževega blagoslova Urbi et Orbi, ki bo predvidoma ob 12.00 na TV SLO 1.

Škofje in župniki bodo tudi na velikonočni ponedeljek maše darovali v stolnicah in župnijskih cerkvah brez navzočnosti vernikov. Ti naj se odpovedo obiskom sorodnikov in prijateljev. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media