Prvomajska budnica preko radijskih valov

30. april 2020

 Po okvirnih ocenah v Sloveniji deluje več kot deset tisoč godbenikov, kar pomeni, da je godbeništvo  ena najbolj množičnih glasbenih dejavnosti pri nas. V godbe so vključeni godbenice in godbeniki različnih generacij in profilov: od amaterjev s komaj kaj glasbene izobrazbe do profesionalnih glasbenikov. Med najbolj pričakovanimi dogodki je zagotovo tradicionalna prvomajska budnica, ki pa bo zaradi izrednih razmer letos zadonela nekoliko drugače.

Organizatorji budnice z radijskih valov: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, RTV Slovenija in Zveza slovenskih godb vabijo vse glasbenike, da v petek, 1. maja 2020, vzamejo v roke svoje inštrumente, odprejo okna, stopijo na balkon ali dvorišče, naravnajo radijske sprejemnike na močnejšo jakost in se pridružijo glasbi, ki se bo razlegala z radia.

Ob 5.00 bo na Prvem programu Radia Slovenija godbenike in poslušalce nagovoril Boris Selko, predsednik Zveze slovenskih godb.

Ob 6.00 bo na frekvencah Vala 202 zadonela izbrana glasba, ki jo bodo na posnetkih, nastalih v karanteni, izvajali Godba Medvode, Papirniški pihalni orkester Vevče in Godba Cerknica po priloženih notnih zapisih: Drago Lorbek: Slovenci, Mojmir Sepe, prir. Mitja Dragolič: Zemlja pleše in Vinko Štrucl: Zlatorog.

OB 6.40 bo budnica zadonela na programu TV Slovenija 1. Zavrteli bodo dve skladb, posneti na delavnicah Musica creativa 2015 v organizaciji JSKD: Tomaž Habe: Popotnik in Vinko Štrucl: Zlatorog.

Godbenikom po posvečena tudi televizijska oddaja Slovenski pozdrav na TV Slovenija 1. V petek ob 20. uri bodo gledalke in gledalci lahko prisluhnili posnetkom iz karantene, ki so jih naredili Policijski orkester, Laška pihalna godba, Godba Medvode, Pihalni orkester Železarjev Ravne, Mestni pihalni orkester Kranj, Godba Cerknica in Papirniški pihalni orkester Vevče.

Organizatorji vabijo vse ljubitelje glasbe, ki bodo pri radijski budnici aktivno sodelovali, da se med igranjem posnamejo in posnetke delijo na družbenih omrežjih oziroma jih pošljejo na naslov instrumentalna.jskd@gmail.com, za morebitno posredovanje medijem.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media