Trideset let  Slovenske karitas

30. april 2020

 Slovenska karitas je prepoznavna po razvejanem prostovoljstvu z več kot 11.500 prostovoljci in po najbolj razširjeni humanitarni lokalni mreži s 464 župnijskimi karitas, povezanih v šest škofijskih karitas (v Ljubljani, Mariboru,  Kopru, Celju, Novem mestu in Murski Soboti). Prvega maja bo minilo 30 let od začetka organiziranega delovanja v Sloveniji.

Še bolj kot po številkah pa želi Karitas ostati in biti prepoznavna po prijaznem in odprtem odnosu do ljudi, srčnosti ter spoštovanju človekovega dostojanstva, so zapisali  na spletni strani ob  30-letnici  Slovenske karitas. V novo obdobje bodo krenili z geslom »Karitas, glas revnih v družbi!«, saj se iz izkušnje zavedajo, da morajo poleg pomoči biti tudi zagovornik revnih, ki velikokrat v družbi nimajo glasu.

Karitas je ena izmed redkih humanitarnih organizacij, ki več kot polovico svojih sredstev za materialno pomoč zbere z darovi posameznikov. Številni darovalci so v lanskem letu darovali 3,7 milijona evrov v različnih dobrodelnih akcijah po vsej Sloveniji. Skoraj milijon evrov pa so darovala podjetja v obliki poklonjene hrane in materiala. 

Samo lani je pomoč v hrani na Karitas prejelo več kot 98.000 oseb, v različne programe pomoči, tudi nematerialne (obiski in družabnost za starejše, delavnice, tabori in učna pomoč za otroke…), je bilo vključenih 159.000 oseb. Vsa ta leta razvija tudi strokovne programe pomoči odvisnikom v terapevtskih skupnostih in ženskam v stiski v materinskih domovih. Lani je bilo v tovrstno celovito in celodnevno strokovno oskrbo v Zavodu Pelikan in Samarijan ter v Škofijskih karitas Murska Sobota in Maribor vključenih preko 350 uporabnikov. Nepogrešljivi pa so tudi različni programi za pomoč brezdomcem, migrantom in žrtvam trgovine z ljudmi. Prav tako pa pomaga tudi pri humanitarnih projektih v tujini (ob naravnih nesrečah, pri razvoju zdravstva, šolstva, oskrbe z vodo in hrano). Prostovoljci so zelo dejavni tudi času epidemije bolezni kovid-19. Ugotavljajo pa, da veliko ljudi potrebuje predvsem psihosocialno pomoč.

Slovensko karitas je ustanovila tedanja Slovenska pokrajinska škofovska konferenca, danes Slovenska škofovska konferenca, na pobudo tedanjega nadškofa Alojzija Šuštarja. Prvi izziv so bile prostovoljcem hude poplave po celotni Savinski dolini in drugje na začetku novembra 1990.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media