Domovi za starejše z omejitvami omogočajo obiske

7. maj 2020

V ljutomerskem domu obiski stanovalcev še niso dovoljeni.

 Domovi za starejše, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa že več tednov zaprti za obiske, postopno in na različne načine odpirajo omogčajo obiske stanovalcev. Obiskovalci se morajo za obisk najaviti in upoštevati protokole, ki jih določijo domovi. Ponekod bodo obiskovalcem ob prihodu izmerili temperaturo, podpisati bodo morali posebno izjavo.

 Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je konec aprila izvajalcem institucionalnega varstva podalo usmeritve glede obiskov in priporočilo, da s sproščanjem obiskov ter omogočanjem ostalih storitev začnejo najkasneje 11. maja, razen v primeru povečanega števila okužb v lokalnem okolju. 

Med prvimi so vrata za obiske danes odprli v Domu Danice Vogrinec Maribor, ki je največji dom starejših občanov v Sloveniji. Obiski so omejeni na eno zdravo osebo, razen v primeru, da stanovalca obišče oseba, ki potrebuje pomoč tretje osebe. Predlagajo zgolj obiske ožjih sorodnikov ali skrbnikov. Obisk lahko traja največ pol ure, predlagajo pa, da se obiskovalci do nadaljnjega naročajo na obisk enkrat tedensko.

V petek ob 9. uri za obiskovalce odpirajo Dom starejših Rakičan. Po besedah direktorja Zorana Hoblaja imajo pripravljene protokole, ki so jih dopolnili oz. opredelili njihovo izvajanje. Varovanca lahko obišče en najbližji sorodnik za pol ure, srečala se bosta ob mizi brez stikov in v maskah. Za obisk se je treba naročiti dan prej po telefonu.

V Domu starejših občanov Metlika, kjer se še vedno spopadajo s primeri okužb med stanovalci, bodo obiski spet dovoljeni od ponedeljka. Na obisk bosta lahko k posameznemu stanovalcu prišli največ dve zdravi osebi, ki morata nositi zaščitno masko. Ob obisku bodo obiskovalcem izmerili telesno temperaturo, poleg tega bodo obiskovalci podpisali izjavo o izpolnjevanju pogojev. Obisk bo lahko trajal do 20 minut, srečanje pa bo potekalo pred domom na ustrezni razdalji. Stanovalci, katerih brisi so pozitivni, zaenkrat ne morejo sprejemati obiskov, na spletni strani navaja dom v Metliki.

Tudi Dom starejših občanov Ljubljana-Bežigrad vrata odpira v ponedeljek. Obiski bodo potekali ob točno določenih urah, posamezni obisk pa lahko traja največ pol ure. Stanovalce lahko obišče en posameznik, ki je najožji družinski član in je zdrav. Obiski bodo potekali na vrtu doma in le izjemoma pri nepokretnih stanovalcih v njihovi sobi. Vsak obiskovalec se bo moral pred obiskom javiti na recepciji, imeti svojo zaščitno masko, si razkužiti roke in receptorju predati izjavo o svojem zdravju in odsotnosti znakov, ki bi nakazovali na morebitne simptome okužbe. Receptor bo obiskovalcem ob prihodu izmeril telesno temperaturo, je navedeno na spletni strani doma.

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer se prav tako še vedno spopadajo z okužbami med stanovalci in zaposlenimi, obiske postopno omogočajo od minulega ponedeljka, a za zdaj le prek balkonov in teras oz. na prostem. Telesni stiki so prepovedani.

Žarišče okužb je še vedno tudi v ljutomerskem domu starejših občanov, kjer so pojasnili, da jim je stroka za zdaj še odsvetovala obiske. 

 Vrat za obiskovalce prav tako še ne bodo odprli v Centru starejših Horjul, kjer so se prav tako spopadali z okužbami z novim koronavirusom. So pa stanovalci s svojci povezani prek telefona,  ob prehodnem dogovoru se lahko vidijo na daljavo tako, da stanovalca pripeljejo na teraso centra, je pojasnila vodja zdravstvene nege in oskrbe v centru Slavica Vekić.

V domovih za starejše se sprašujejo tudi, kako je s sprejemanjem novih stanovalcev v domove. Kot je na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, strokovna skupina ministrstva za zdravje proučuje možnosti, tema pa je zelo zahtevna zaradi možnosti novih okužb v domovih starejših občanov. "Pri zagotavljanju karantene ob sprejemanju novih stanovalcev morajo biti še posebej previdni," je poudaril Kacin.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media