Solidarnostni dodatek tudi za nekatere prejemnike nadomestil iz invalidskega zavarovanja

12. maj 2020

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) obvešča prejemnike nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas in so na začasnem čakanju na delo oziroma so odsotni z dela zaradi višje sile, da lahko zaprosijo za enkraten solidarnostni dodatek. Vendar pa morajo do 30. junija na Zpiz oddati vlogo za izplačilo.

Do izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka so dodatno upravičeni:
- prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas in
- so na začasnem čakanju na delo oziroma so odsotni z dela zaradi višje sile ter
- imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in
- enkratnega solidarnostnega dodatka niso prejeli na kakšni drugi podlagi.

Dodaten pogoj pa je cenzus, ki se ugotovi tako, da se nadomestilo iz invalidskega zavarovanja najprej preračuna na polni delovni čas, k preračunanemu znesku pa se nato prištejejo še morebitni drugi zneski, ki jih uživalec nadomestila iz invalidskega zavarovanja prejema pri Zpizu. To sta 20 odstotkov predčasne pokojnine ali 40 odstotkov starostne pokojnine oziroma drugo nadomestilo iz invalidskega zavarovanja, so sporočili s Zpiza. Vsota vsota preračunanega zneska nadomestila in morebitnih drugih prejemkov od zavoda ne sme preseči  preseže 700 evrov. Višina se določi v sorazmernem delu zneska, ki ga zakon določa glede upokojencev, odvisno od obsega krajšega delovnega časa, za katerega se izplačuje nadomestilo iz invalidskega zavarovanja.

Vendar pa morajo tisti, ki želijo prejeti solidarnostni dodatek, najkasneje do 30. junija 2020 vložiti vlogo, ki je na voljo na spletni strani zavoda (www.zpiz.si, OBRAZCI). Priložiti je treba ustrezna dokazila o odrejenem čakanju na začasno delo oziroma drugo dokazilo o upravičeni odsotnosti z dela zaradi višje sile kadarkoli v obdobju od 13. 3. 2020 do 31. 5. 2020.

Vlogo oddajte prek storitve zavoda eVloge za VSE (možnost oddaje vloge preko mobilnega telefona), portala Moj eZPIZ, pri katerem je obvezna uporaba digitalnega podpisa; po pošti (ZPIZ, Kolodvorska 15, 1000 Ljubljana) ali v nabiralnike ob vhodu. Kot so še sporočili s Zpiza, bodo enkratni solidarnostni dodatek izplačali v enem od naslednjih mesecev po vložitvi vloge.

Možnost izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka velja na podlagi novega desetega odstavka 58. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo  (ZIUZEOP).

Znesek izplačanega dodatka se ne bo upošteval pri uveljavljanju pravic do socialno varstvenih prejemkov, in ne bo podlaga za obračun dohodnine ter prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media