Inštrumentalna glasba prek spleta 

13. maj 2020

 Letošnji Teden ljubiteljske kulture bo med  15. in 24. majem potekal precej drugače kot v dosedanjih šestih letih. Vse dogajanje, ki je letos usmerjeno v inštrumentalno glasbo, bo potekalo po spletu. 

Na spletni strani Tedna ljubiteljske kulture: https://tlk.jskd.si ter na Facebooku in Instagramu se bodo predstavila kulturno-umetniška društva in skupine, ki se ukvarjajo z inštrumentalno dejavnostjo: godbe na pihala, big bandi, tamburaši, mandolinisti, citrarji in orgličarji. Predstavili bodo tudi različne inštrumente in glasbene izdelke, ki so nastali v času karantene, so zapisali organizatorji iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) ter Zveze kulturnih društev Slovenije (ZKDS).

Prvi dogodek, ki bo nekakšen uvod v  Teden ljubiteljske kulture, bo virtualna poslanica direktorja JSKD Marka Repnika v četrtek, 14. maja, ob 19.30. V naslednjih dneh bodo sledile še poslanice podpredsednice ZKDS Marijane Kolenko, Dejana Krajnca ter ministra za kulturo Vaska Simonitija.

V torek, 19. maja, ob 18. uri bo  potekala okrogla miza z naslovom Kaj pomeni, ko zaigra inštrument? Ogledali si jo boste lahko na spletnih medijih, pozneje pa tudi na lokalnih TV postajah. Sodelovali bodo direktor JSKD in akademski glasbenik Marko Repnik, psihologinja in predavateljica na akademiji za glasbo Katarina Habe, profesor klarineta in dirigent pihalnega orkestra na Konservatoriju za glasbo Andrej Zupan, muzikolog Nejc Sukljan, profesor klarineta in predsednik strokovne komisije Zveze slovenskih godb Mitja Dragolič ter letošnji ambasador Tedna ljubiteljske kulture Dejan Krajnc, sicer klarinetist in pevec. 

Sicer je javni sklad že v času karantene zbiral likovna dela in kratke filme, prirejali so literarne natečaje in delavnice, zbori so pripravili videoposnetke (Virtualni oder v reviji Naši zbori).  Organizatorji ustvarjalce vabijo, da prijavijo dogodke, ki bodo trajali vse do 15. junija. Če se bodo ukrepi zaradi epidemije sprostili, so to lahko tudi prireditve v živo. S Sazasom in zavodom IPF so namreč dosegli dogovor o oprostitvi nadomestil za avtorske in sorodne pravice za vse brezplačne prireditve do sredine junija.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media